Aspirina ar putea opri dezvoltarea cancerului de sân

56

O aspirină pe zi ar putea reduce răspândirea cancerului de sân prin încetinirea producerii de celule care contribuie la dezvoltarea bolii, spun cercetătorii de la Universitatea Kansas (SUA).

Efectele benefice ale aspirinei asupra cancerului de sân se datorează faptului că aceasta amplifică efectul tamoxifenului, un medicament care se foloseşte împotriva unei forme răspândite a cancerului de sân.

Testele efectuate pe şoareci au arătat că mici doze de aspirină stopau răspândirea a două tulpini diferite de cancer de sân. De asemenea, s-a mai constatat că celulele canceroase tratate cu aspirină produceau mai puţine celule stem sau nu produceau deloc, notează dailymail.co.uk.

Cercetări mai vechi au arătat că femeile care avuseseră cancer de sân şi care luau aspirină prezentau un risc mai mic de a avea o recădere, însă nu se cunoaşteau exact motivele acestei reacţii. Cercetările actuale sugerează că aspirina ar putea inhiba procesul prin care tumorile produc celule stem.

În legătură cu cancerul de sân „triplu negativ", care nu are o prognoză încurajatoare, după spusele doctorului Banerjee, coordonatorul studiului de la Universitatea Kansas, compania farmaceutică belgiană Galapagos, a anunţat că a descoperit un posibil tratament pentru acest tip de cancer de sân. Medicamentul GLPG1790, aflat în curs de dezvoltare, nu conţine estrogen, progesteron sau receptori HER2 şi se pare că are un efect puternic asupra tumorilor de sân „triplu negative". Primele teste clinice pe oameni vor fi efectuate în maxim un an.