Singuraticii îşi pun sănătatea în pericol

270

Efectele mintale şi medicale ale deciziei de a locui singur sunt complexe, iar un studiu dat publicităţii ieri arată că a te simţi singur nu are acelaşi impact cu a fi singur.

Concret, simţământul de singurătate, de însingurare, conduce la scurtarea vieţii, susţine studiul publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences. Echipa de cercetători de la University College, Londra, a arătat că 21,9% dintre cei care se simţeau singuri au decedat în primii opt ani după finalizarea studiului (început în 2004), în timp ce doar 14,1% dintre cei care locuiau singuri au decedat în acelaşi interval de timp.

Decizia de a locui singur a apărut numai în secolul al XX-lea, iar milioane de persoane aleg acest stil de viaţă. Numai în Statele Unite ale Americii 28% dintre cetăţeni locuiesc singuri (aproximativ 32 de milioane), în comparaţie cu 17% în anul 1970, arată sociologul Eric Klinenberg, în cartea „Going solo".

Însă contrar opiniei generale, a trăi singur nu înseamnă automat că persoana este izolată social. Uneori, decizia de a locui singur nu este incongruentă cu a fi conectat cu prietenii şi familia, ceea ce nu afectează longevitatea. În plus, cei care păstrează legătura cu cei dragi sunt mai încurajaţi să caute şi încerce tratamente pentru bolile de care suferă, să mănânce sănătos şi să facă sport, comparativ cu singuraticii, care au un interes scăzut pentru aceste activităţi, apreciază cercetătorii.