Pastorul Rick Warren „întoarce obrazul” după sinuciderea fiului său

837

După sinuciderea de săptămâna trecută a fiului său de 27 de ani, pastorul Rick Warren primește un val neîncetat de critici și batjocuri pe Twitter legat de opoziţia sa faţă de subiecte precum legalizarea căsătoriilor gay sau avortul. Răspunsul pastorului Warren pe social media e un adevărat model de creștinism practic din partea unui tată atacat într-un moment cu adevărat vulnerabil al vieţii sale.

Renumitul pastor evanghelic Rick Warren (foto), care își plânge fiul mort săptămâna trecută, este hărţuit în social media de cei care nu sunt de acord cu principiile sale conservatoare, relatează Huffington Post. Răspunsul pe care l-a dat celor care manifestă ură faţă de el în aceste momente vulnerabile a impresionat profund, putând fi considerat o lecţie practică despre cum poţi întoarce și celălalt obraz.

„Cel mai mult te asemeni cu Iisus atunci când te rogi pentru cei care-ţi fac rău:«Tată, iartă-i, căci nu știu ce fac»", a scris pastorul pe Twitter săptămâna aceasta. „Doliul e dificil. Purtarea doliului ca persoană publică e și mai dificilă. Purtarea doliului în timp ce aceia care te urăsc se bucură de durerea ta e însă cea mai dificilă. Mesajele voastre ne susţin", a mai scris pastorul într-o postare prin care mulţumea celor care le-au fost, totuși, alături în aceste momente grele.

Matthew Warren (foto), cel mai tânăr fiu al pastorului, s-a sinucis vinerea trecută prin împușcare. Într-o scrisoare emoţionantă adresată în aceeași zi celor 30.000 de membri ai bisericii sale din statul California, Rick Warren a făcut apel la „dragoste și rugăciuni", menţionând că fiul său a murit după ce s-a luptat timp de ani de zile „cu o afecţiune mentală care i-a provocat o lungă depresie și gânduri suicidare".

„În ciuda consultării celor mai buni doctori din America, a medicamentelor, a consilierilor și a rugăciunilor pentru vindecare, tortura provocată de boala mintală nu s-a diminuat niciodată. Astăzi, după ce am petrecut o seară plăcută împreună, un val trecător de disperare l-a determinat să-și ia viaţa", a mai relatat Warren în scrisoare.

Pastorul și-a folosit marţi contul de Twitter pentru a da mai multe detalii legate de afecţiunea mentală a fiului său. „Am știut timp de mai mulţi ani că Dumnezeu ne va folosi în lupta contra suferinţei mentale", a scris Rick Warren. „De-a lungul anilor, sute de persoane ne-au scris, mie și lui @KayWarren1 [soţia sa, n.r.] despre afecţiunile mentale din familiile lor. Ne-am ajutat unii pe alţii", a adăugat el într-un alt post pe Twitter.

Warren a primit și mesaje pozitive în momentele dificile prin care trece. Greg Laurie, al cărui fiu, Christopher, a murit într-un accident de mașină în urmă cu cinci ani, a scris pe blogul său: „În momente ca acestea, nu mai ai cuvinte, ci doar Cuvântul. Nu există niciun manual, ci numai Emanuel. Dumnezeu e cu noi. Știu că Domnul va fi alături de familia Warren și de Biserica Saddleback în momentele de doliu. Așteptăm cu nerăbdare ziua în care Dumnezeu «va așeza din nou toate lucrurile» (Fapte 3:21)."

Rick Warren, a cărui carte numită Viaţa condusă de scopuri s-a vândut în peste 30 de milioane de exemplare, este unui dintre cei mai proeminenţi pastori creștini din SUA. Biserica lui, fondată în 1980, una din cele mai mari din întreaga ţară, a fost gazda evenimentului Saddleback Civil Forum în 2008, reprezentând confruntarea candidaţilor la președinţie Barack Obama și John McCain. Warren a fost atacat în 2009 de suporterii lui Obama pentru opoziţia publică privind căsătoria între persoane de același sex și avorturile.