Peste 8 din 100 de liceeni români se gândesc să se sinucidă

342

Mai mult de 8 din 100 de liceeni din România s-au gândit să se sinucidă, sinuciderea fiind a doua cauză de deces, în rândul adolescenţilor, după accidente.

Concluziile reies dintr-un studiu realizat la nivel naţional de Centrul Regional de Sănătate Publică Cluj, sub coordonarea Institutului Naţional de Sănătate Publică. Studiul a urmărit o evaluare a comportamentelor cu risc pentru suicid în rândul tinerilor, în 2010, informează Agerpres.

Ideaţia suicidală s-a întâlnit în special în rândul fetelor, raportul dintre fete şi băieţi fiind de 2 la 1. Între semnele pe care le dau fetele înainte de comiterea tentativei de suicid, autorii studiului notează faptul că acestea slăbesc sau se îngraşă, plâng din orice motiv, se izolează şi sunt triste.

Studiul a arătat că 5 din 100 de liceeni şi-au făcut un plan de sinucidere, iar 4,9% dintre aceştia au avut o tentativă de suicid. Dintre elevii cu tentative de suicid, 2,15% au avut nevoie de îngrijiri medicale. Oricum, frecvenţa cazurilor de tentativă de suicid cu nevoie de îngrijiri medicale a înregistrat o scădere în perioada 2005-2010.

Autorii studiului au subliniat că se impune o reconsiderare a modului în care mass-media prezintă cazurile de suicid. De asemenea, este nevoie de o perfecţionare a modalităţilor de identificare a subiecţilor cu un risc sporit de suicid, precum şi a conlucrării dintre părinţi, instituţiile educative şi cele religioase.

La studiu au participat 4.691 de liceeni din toate judeţele României, mai puţin din Bucureşti şi din judeţul Braşov.

Ideaţia suicidală sau tentativele de suicid ale adolescenţilor au fost corelate cu tulburări ale somnului, conform unui studiu realizat de psihologul Maria Wong, profesoară la Idaho State University. Aceasta a precizat că nu toţi adolescenţii care au coşmaruri sau insomnie s-au gândit la sinucidere, dar a subliniat că dintre adolescenţii cu vârste între 15 şi 17 ani, care s-au gândit să se sinucidă, cei mai mulţi au avut în anii anteriori tulburări ale somnului. Studiul a arătat că 60% dintre cei care s-au gândit la sinucidere sau au încercat să comită suicid în perioada de vârstă 15-17 ani, au suferit de tulburări ale somnului în perioada de vârstă 12-14 ani, notează Reuters.

Alianţa Română de Prevenţie a Suicidului notează nouă mituri cu privire la sinucidere:

1. Cei ce spun că vor să se sinucidă nu se sinucid. 2. Dacă o persoană vrea să se sinucidă nu o poţi împiedica.3. Persoanele suicidare sunt complet decise să se sinucidă. 4. Cei ce au tentative de sinucidere în antecedente nu se sinucid. 5. Dacă vorbeşti despre sinucidere, o încurajezi.6. În realitate, doar persoanele bolnave psihic se sinucid. 7. O spălătură stomacală le va da o lecţie celor ce au înghiţit pastile ca să se sinucidă. 8. Persoana suicidară rămâne suicidară toată viaţa. 9. Sinuciderea este o uşurare nu doar pentru cel care se sinucide, ci şi pentru cei din jur.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) vine cu o serie de recomandări privind modul de prezentare în mass- media a unui caz de sinucidere. Astfel, OMS recomandă prezentarea contextului psihosocial în care s-a petrecut suicidul; prezentarea rolului afecţiunilor psihiatrice în determinismul suicidului, precum şi a faptului că aceste afecţiuni sunt tratabile; prezentarea unor exemple pozitive de soluţionare a situaţiilor de criză; prezentarea consecinţelor somatice ale tentativelor de suicid; furnizarea datelor de contact ale persoanelor sau instituţiilor care pot să ofere ajutor specializat. OMS atrage atenţia că relatările senzaţionaliste ar putea să precipite comportamentele suicidare şi sugerează mass-mediei să nu prezinte sinuciderea într-o perspectivă romantică, misterioasă, nici imagini ale persoanelor suicidare.

(Foto: lexivanity.wordpress.com)