Povestea tristă a copiilor români care se sinucid de dor

1189

În ultimii 15 ani, mai bine de două milioane de români și-au părăsit ţara în căutarea unui viitor mai bun pentru ei și familiile lor, lăsându-și copiii în grija rudelor, a vecinilor sau chiar a cunoscuţilor. Pentru mulţi dintre ei, renunţarea la trecut a avut un preţ mai mare decât estimaseră.

La ora actuală, în România sunt 50.000 de copii care au un părinte plecat în străinătate şi alţi 35.000 care îi au pe ambii plecaţi, conform ultimului raport publicat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului.

Această emigrare masivă a avut efecte pozitive asupra economiei ţărilor de destinaţie – Italia, Spania şi Germania – , ca, de altfel, şi asupra României, însă au existat şi efecte negative, notează hotnews.ro.

Printre efectele negative se numără cazurilor copiilor care au suferit depresii sau care s-au sinucis din cauza sentimentului că au fost abandonaţi, părăsiţi de parinţii lor. Un exemplu este Răzvan Suculiuc, de 11 ani, un copil introvertit care, aflând că mama lui nu urma să se întoarcă în România cu ocazia Paştelui, şi-a propus să o facă să vină cu orice chip, aşa că singura idee care i-a venit în acest sens a fost să se spânzure. În felul acesta, într-adevăr, a reușit să-și aducă mama în România, dar nu pentru a petrece câteva zile împreună, ci pentru a fi prezentă la înmormântarea lui. Alt exemplu dureros este cel al lui Claudiu Popovici, de 15 ani, care, înainte de a-şi lua viaţa, a lăsat un bilet, spunând că nu are puterea necesară pentru a-i îngriji pe cei doi fraţi mai mici, de 7 şi 11 ani.

În ultimii 8 ani, nu mai puţin de 22 de copii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate și-au luat viaţa. Acesta este însă numărul oficial. Cazurile neînregistrate fac, însă, ca statistica reală să fie cu mult mai tristă. Sinuciderea, mai ales la copii şi tineri, este încă un tabu şi, din această cauză, este bine camuflată. Rudele celor care își iau viaţa tăinuiesc gestul de teama ca cei dragi să nu fie privaţi de riturile de înmormântare.

Dar datorită mediatizării acestor cazuri, autorităţile vor să ia măsuri, şi anume, părinţii care pleacă în străinătate şi îşi lasă copiii în grija altora să facă un contract special cu statul, pentru ca acesta să-i poată supraveghea şi monitoriza din când în când pe aceşti copii.

Dincolo de cazurile vizibil dramatice, cutremurătoare sunt și efectele întreruperii relaţiilor părinte-copil. Andreea Chisliuc, mama unei fete de 14 ani, s-a despărţit de familie pentru a lucra un timp în Spania şi a economisi ceva bani. Cu timpul, relaţia cu fiica sa, menţinută mai mult prin telefon, s-a răcit. Această situaţie, des întâlnită în cazurile copiilor ai căror părinţi muncesc în străinătate, a convins-o pe femeie că, dacă ar trebui să mai treacă prin ce a trecut ca să obţină avantaje materiale, nu ar mai face-o. Andreea Chisliuc mărturisește în reportajul HotNews că a vrut să obţină ceva mai bun pentru familia ei, dar pentru aceasta a trebuit să sacrifice o parte din propria-i familie.