Reacţiile Franţei faţă de sinuciderea lui Dominique Venner

54

„Cred că este nevoie să mă sacrific pentru a rupe letargia care ne copleşeşte" au fost cuvintele de despărţire ale lui Dominique Venner, un cunoscut istoric francez de extremă dreaptă, care s-a sinucis marţi după-amiază în faţa altarului Catedralei Notre Dame.

Dominique Venner, de 78 de ani, era un cunoscut istoric şi eseist francez şi un reprezentant important al extremei drepte. Gestul său a venit în urma protestelor faţă de legiferarea căsătoriile între homosexuali, ca un semn de apărare al familiei tradiţionale şi, de asemenea, de luptă împotriva imigrării ilegale, pe care o considera un adevărat pericol. Scriitorul mai spunea în postările de pe blogul său că este nevoie de „gesturi noi, spectaculoase şi simbolice, pentru a trezi din somnolenţă, pentru a scutura conştiinţele anesteziate şi a trezi memoria originilor noastre".

Reacţiile în faţa sinuciderii lui Dominique s-au polarizat rapid. Marine Le Pen, preşedintele Frontului Naţional, şi-a exprimat respectul pentru Dominique şi a calificat acţiunea sa drept un „gest politic". Pentru faptul că acesta a ales o formă non-violentă de a protesta, susţinătorii mişcării extrema dreaptă îl consideră aproape un martir. Aymeric Chauprade, pe blogul său Nouvelles de France, spunea că speră ca tinerii să vadă în sacrificiul lui Dominique o chemare la revoluţie, o hotărâre de a face alegeri importante în viitor.

Alţii, în schimb, au fost mai circumspecţi. Un cunoscut de-al său afirma că gestul său a fost doar o încercare de a da sens morţii sale, care se apropia de el cu paşi repezi din cauza unei boli îndelungate. Catolicii, pe de altă parte, consideră sinuciderea sa un păcat, iar francezii, în general, sunt dezgustaţi de sinuciderile în locurile publice. Oricum ar fi, gestul lui Dominique Venner nu lasă pe nimeni indiferent şi face ca opiniile francezilor să fie împărţite, între cei care respectă şi laudă acţiunea sa şi între cei care apără viaţa şi detestă sinuciderile sau cei care consideră că avea probleme mintale, notează BBC.

Chiar dacă Dominique a ales Catedrala Notre Dame pentru a-şi pune capăt zilelor, el nu era un om religios. Locul a fost ales datorită importanţei sale: este cel mai vizitat monument din Franţa şi de asemenea cel mai venerat ; iar faptul că a săvârşit această faptă în faţa altarului înseamnă mult pentru cei care apără căsătoria între un bărbat şi o femeie. De asemenea, momentul în care a ales să facă acest lucru este simbolic: se aşteaptă ca, la sfârşitul acestei săptămâni, să aibă loc în Paris proteste împotriva legii căsătoriilor homosexuale.