Femeile sunt stresate de telefonul de serviciu

44

Conform unui studiu recent, femeile sunt mai stresate decât bărbaţii atunci când liniștea familială este întreruptă de un telefon sau un email din partea șefului sau a unui coleg de serviciu. Care sunt motivele și ce soluţii oferă specialiștii?

Studiul publicat săptămâna aceasta de Journal of Health and Social Behavior a analizat un eșantion de 1.042 de persoane angajate, bărbaţi și femei. Cercetarea a arătat că femeile sunt cu 40% mai stresate atunci când colegii de serviciu sau șefii le sună acasă pentru probleme ce ţin de slujba lor.

În condiţii de muncă egale pentru bărbaţi și femei, singura diferenţă observată de specialiști a fost simţământul de vinovăţie. „Am examinat amploarea interferenţelor între slujbă și cămin, am monitorizat toţi factorii implicaţi. La final, singura diferenţă a fost simţământul de vinovăţie, care a generat stresul. Mai departe putem doar să facem speculaţii", a explicat conducătorul studiului, Paul Glavin, un doctorand în sociologie la University of Toronto.

Simţământul de vinovăţie este indus de educaţia și modelele preluate peste generaţii. Doctorul în psihologie Leslie Connor explică situaţia prin faptul că mamele de azi trăiesc cu sentimentul că nu fac pentru copiii lor ceea ce mamele lor au făcut pentru ele. De aceea, când un telefon întrerupe timpul de familie, se instalează stresul determinat de simţământul vinovăţiei și al nevredniciei ca mamă sau soţie.

Soluţiile oferite sunt acelea de a trasa niște bariere cât mai clare între serviciu și acasă, inclusiv de a nu verifica emailul sau de a nu răspunde la telefon în timpul dedicat familiei. Specialiștii recomandă evaluarea activităţii și găsirea echilibrului între activitatea de serviciu și cea de mamă și gospodină. Se știe că vinovăţia apare și în contextul unor așteptări nerealiste, când vrei mai mult, deși ai făcut suficient, sau când nu ai resurse pentru mai mult.