În 3 decenii, oamenii au devenit de două ori mai stresaţi

138

O analiză comparativă a unor studii realizate în anii 1983, 2006 şi 2009 a relevat creşterea nivelului de stres cu procente cuprinse între 10% şi 30%, în cazul fiecărui segment demografic.

Cei care sunt cei mai afectaţi de stres, înregistrând procente duble faţă de alte categorii, sunt bărbaţii de vârstă mijlocie, cu educaţie superioară, ce lucrează normă întreagă. Studiile arată că aceştia sunt cei mai afectaţi de criza economică. Persoanele care au cel mai scăzut nivel de stres sunt persoanele de vârsta a treia.

În perioada analizată, s-a constatat că stresul a crescut cu 18% în cazul femeilor şi cu 24% în cazul bărbaţilor. Cercetătorii de la Universitatea Carnegie Mellon din Pittsburgh au analizat un eşantion reprezentativ de 6.300 de persoane, realizând astfel prima analiză a nivelului de stres din America.

Toate cele trei studii au folosit PSS, o scală ce determină stresul perceput de individ şi care evaluează situaţiile percepute ca stresante. Fiecare persoană chestionată a răspuns la o serie de întrebări destinate să stabilească nivelul de stres. Cu cât scorul obţinut în urma răspunsurilor era mai mare, cu atât nivelul de stres era mai ridicat.