Stresul în timpul sarcinii poate duce la naşteri premature

223

Cercetătorii din Olanda spun că stresul în timpul sarcinii poate duce la naşteri premature, sau la o stare de sănătare mai precară a copilului născut chiar şi la termen.

Cercetătorii de la la Universitatea Tilburg au analizat datele strânse de la mai mult de 7.700 de femei care au luat parte într-un studiu privind naşterea şi dezvoltarea copiilor din Amsterdam. Când erau însărcinate în 16 săptămâni femeile au completat un chestionar despre sănătatea lor mentală şi mai târziu cercetătorii au completat cu întrebări despre copiii lor.

Aproximativ 7-8 la sută dintre femeile care au suferit depresii sau anxietate în timpul sarcinii, au născut prematur faţă de 5-6 la sută care au născut prematur fără să aibă aceste simptome. Cercetătorii spun că, deşi diferenţa poate părea mică, din punct de vedere clinic ea este relevantă din cauza efectelor pe termen lung pe care le poate avea o naştere prematură asupra copilului. Cele mai multe dintre femei au declarat că sunt stresate din cauza serviciului sau sunt îngrijorate că nu vor fi părinţi buni.

Cercetătorii spun că analizele anterioare care au studiat această legătură nu au fost concludente, dar în acest studiu, legătura dintre stres şi naşteri premature a fost evidentă şi după ce oamenii de ştiinţă au luat în calcul factori precum vârsta mamei, etnia sau fumatul, relatează LiveScience.

Studiul a fost publicat pe 31 iulie în revista de specialitate European Journal of Public Health.