Rasismul bulgarilor faţă de romi, motivat cultural

28

Peste 2.000 de tineri bulgari au protestat la Plovdiv împotriva minorităţii rome, scandând lozinci precum „Nu vom uita, nu vom ierta" şi „Nu vrem să plătim pentru ţigani". Un cercetător american susţine că manifestările rasiste sunt influenţate într-o anumită măsură de mediul cultural.

Manifestanţii bulgari au huiduit Guvernul şi Justiţia şi le-au acuzat că nu „impun aplicarea legii". Protestatarii i-au adus un omagiu tânărului bulgar care a fost lovit mortal şi premeditat cu maşina de către apropiaţi ai interlopului de etnie romă Kiril Raşkov, informează Mediafax.

Rasismul nu este însă o atitudine care vine din interiorul fiinţei umane sau, cel puţin asta susţine profesorul Paul Verhaeghen care a publicat concluziile unui studiu despre rasism, sexism şi discriminare pe motiv de vârstă, arătând că aceste atitudini pot fi puse parţial în seama mediului cultural în care trăiesc şi se formează oamenii.

„Există ideea că oamenii tind să asocieze persoanele de culoare cu violenţa, femeile cu slăbiciunea sau persoanele vârstnice cu uitarea, pentru că au idei preconcepute. Dar există şi o altă posibilitate, şi anume ca modul în care gândeşti să nu ţi se datoreze ţie, ci lumii care te înconjoară", a declarat Verhaeghen, al cărui studiu a fost publicat în ultima ediţie a British Journal of Social Psychology.

Lucrurile care îţi influenţează gândirea sunt cele pe care le aduni treptat din ceea ce citeşti, vezi la televizor, asculţi la radio sau le găseşti pe internet, crede Verhaeghen. Acesta a constatat că participanţii la studiu reflectă o serie de stereotipuri societăţii americane: de exemplu, asocierea afroamericanilor cu termeni ca „leneş" sau „muzică".

Verhaeghen, care este profesor de psihologie la Universitatea din Georgia, a subliniat însă că dincolo de „prima reacţie" pe care o are o persoană într-un anumit context (şi care ar putea să fie rasistă), contează modul în care acea persoană se comportă, potrivit sciencedaily.com.

Actorul american Morgan Freeman a criticat recent rasismul care persistă în Statele Unite. „Rasismul este încă viu în Statele Unite şi acest lucru se întâmplă nu doar în sud-est. (…) Iar acum e chiar mai rău faţă de acum câţiva ani pentru că avem un grup – acest Tea Party – care distruge Partidul Republican, şuşotind pe la colţuri: «Vă daţi seama că avem un preşedinte de culoare la Casa Albă? Nu se poate aşa ceva!»", a declarat Freeman.

Freeman se arată însă optimist şi crede în eliminarea rasismului din societate. „E un proces de învăţare care se va întinde pe durata mai multor generaţii. Însă rasismul se va încheia. Fiecare generaţie nouă este din ce în ce mai puţin dispusă să participe la acest tip de discriminare", a mai spus actorul.

(Foto: Dreamstime)