A început decernarea Premiilor Nobel

54

Cei trei câștigători ai Premiului Nobel pentru Medicină sunt americanul Bruce Beutler, luxemburghezul Jules Hoffmann și canadianul Ralph Steinman. Celui din urmă premiul i-a revenit postum, întrucât a murit de cancer cu doar 3 zile înainte de decernarea premiilor.

„Laureaţii Nobel ai acestui an au revoluţionat înţelegerea asupra sistemului imunitar descoperind principii cheie în activarea acestuia", a spus juriul.

Bruce Beutler şi Jules Hoffman împart jumătate din premiu, pentru lucrările lor asupra sistemului imunitar moştenit. Cealaltă jumătate de premiu revine lui Ralph Steinman, care a fost premiat pentru lucrările sale asupra sistemului imunitar dobândit în timpul vieţii. Înţelegerea acestui mecanism duce la deschiderea unor noi capitole în ceea ce privește modul în care organismul uman se atacă pe sine însuși, în afecţiuni precum astm, artrită, boala Crohn sau altele. „Lucrarea laureaţilor a deschis noi căi pentru dezvoltarea prevenirii și terapiei împotriva infecţiilor, cancerului și a altor boli inflamatoare."

Bruce Beutler şi Jules Hoffmann au descoperit proteinele receptoare care recunosc microorganismele pătrunse în corp şi activează sistemul imunitar înnăscut, considerat primul pas făcut de reacţia imunitară a corpului. Ralph Steinman a descoperit celulele dendritice din sistemul imunitar şi a descris capacitatea lor unică de a activa şi regla imunitatea dobândită, considerată ultima etapă a reacţiei imunitare, în cadrul căreia microorganismele sunt înlăturate din organism, se explică în comunicatul emis de comitetul Nobel.

Juriul Nobel a fost prins cu garda jos după ce s-a aflat că unul dintre laureaţi decedase cu doar 3 zile înainte. Premiile Nobel se acordă doar persoanelor în viaţă. S-a decis însă că Steinman va rămâne laureat, dată fiind situaţia absolut unică.

Rockefeller University din New York, locul unde Steinman a lucrat, a fost prima instituţie care a anunţat moartea specialistului. „Știrea este dulce-amăruie. La rândul nostru am aflat în dimineaţa aceasta de la familia lui Ralph că a decedat acum câteva zile după o lungă luptă cu cancerul."

În anul 1974 premiul Nobel a revenit de asemenea unui grup de trei cercetători, între care și românul George Emil Palade. Anul trecut premiul Nobel pentru medicină a fost atribuit cercetătorului britanic Robert Edwards, pentru descoperirile sale în domeniul fertilizării in vitro. În cursul zilei de astăzi (ora 12) va avea loc decernarea Premiului Nobel pentru fizică. Aceasta poate fi urmărită live aici.