„Regula de 2 minute” pentru a nu mai amâna lucrurile

1109

„Ce nu trebuie să faci azi, lasă pe mâine" este zicala după care funcţionează majoritatea lucrurilor în ziua de azi. Atunci când se strâng prea multe lucruri nefăcute se observă adevăratul dezavantaj al acestui obicei, la care promiţi să renunţi.

O metodă pentru a renunţa este „regula de 2 minute", descrisă în Huffington Post, de către James Clear, antreprenor. Scopul exerciţiului este de a-ţi fi mai ușor să te apuci de lucrurile pe care le ai de făcut. Cele mai multe dintre acestea nu sunt greu de făcut și nu necesită vreo abilitate specială, ci sunt amânate din varii motive.

Prima parte a regulii sună așa: dacă ce ai de făcut îţi ia mai puţin de 2 minute, fă-o acum. Este surprinzător cât de multe lucruri pe care le amânăm ar lua mai puţin de 2 minute: să speli vasele după masă, să pui hainele murdare în coșul cu rufe, să arunci gunoiul, să trimiţi un e-mail etc.

A doua parte a regulii este: când te apuci de un nou obicei, ar trebui să îţi ia mai puţin de 2 minute. Clear spune că această regulă se aplică pentru scopuri mari, cât și pentru ţinte mici, datorită inerţiei vieţii. Newton ne-a învăţat că obiectele în repaos tind să rămână în repaos, și cele în mișcare tind să rămână în mișcare. La fel se întâmplă și cu oamenii. Odată ce începi să faci ceva, e ușor să continui. Vrei să scrii mai bine? Scrie o frază de 2 minute și vei continua să scrii oră? Vrei să faci jogging? Pune-ţi adidașii și ieși pe ușă (2 minute) și nu o să te oprești prea repede. Vrei să mănânci mai sănătos? Mănâncă un fruct (2 minute) și în timp o să îţi faci timp și pentru o salată.