Elementul care prezice succesul unei relaţii romantice

1988

Nu ceea ce îi spui partenerului, cât cum o spui, poate dezvălui dacă o relaţie va rezista în timp sau dacă se va destrăma, au observat experţii americani, care au conceput un algoritm ce analizează elemente care ţin de paralimbaj și care poate prezice cu acurateţe, pe baza acestora, viitorul cuplurilor.

Metoda dezvoltată de cercetătorii de la Universitatea din California de Sud, Viterbi și Universitatea din Utah poate anticipa dacă o relaţie se va îmbunătăţi sau, dimpotrivă, se va deteriora, cu o precizie de 79%. Iar acurateţea acestui program în prezicerea viitorului cuplului este mult mai bună decât cea a consilierilor în relaţii care conduc sesiunile de terapie.

Algoritmul, care are la la bază tehnici de procesare a discursului, segmentează o înregistrare audio pe „caracteristici acustice” care indică momente puternic încărcate emoţional, precum înălţimea, intensitatea și tremurul din voce sau ezitările verbale.

Pentru experiment au fost folosite înregistrările audio strânse pe parcursul a doi ani, de la sesiunile de terapie maritală la care au luat parte mai mult de 100 de cupluri căsătorite. Toate acestea au fost analizate cu ajutorul algoritmului.

De asemenea, prin acest algoritm, experţii au urmărit, pe parcursul mai multor sesiuni de terapie, cum influenţează unul dintre parteneri emoţiile celuilalt. „Nu e vorba doar de studiul emoţiilor. Este vorba despre studierea impactului vorbelor partenerului asupra emoţiilor tale”, a declarat coordonatorul studiului, Shrikanth Narayanan.

Utilizarea unui algoritm care analizează paralimbajul, adică totalitatea elementelor nonverbale ale limbajului vorbit (intensitatea, înălţimea, timbrul, tonalitatea, ritmul, pauzele, accentul de la nivelul discursului), pentru prezicerea cu acurateţe a viitorului unei relaţii este fezabilă prin prisma teoriei comunicării nonverbale. Mai exact, în 1971, psihologul și sociologul Albert Mehrabian descoperea că ceea ce spunem practic prin cuvinte are o pondere de doar 7% în decodificarea întregului mesaj. În schimb, circa 38% din mesaj este perceput prin intermediul paralimbajului, iar restul de 55%, prin limbajul corpului perceput la nivel vizual (gesturi, mimică, proxemică, postură etc.).

Într-o relaţie, acest mod de „împachetare” și transmitere a informaţiei, care însumează totalitatea caracteristicilor vocii, între parteneri joacă un rol important. Și totuși, rămâne adesea trecut cu vederea. „Cuplurile de succes își constrolează intensitatea propriilor emoţii. Dacă sunt într-o stare negativă, precum alerta, îngrijorarea, anxietatea sau chiar iritarea, rămân într-o stare emoţională de calm, exprimând sentimentul în cuvinte, în loc să vorbească mai tare sau mai repede”, scrie psihoterapeuta Susan Heitler, pentru Good Therapy.

Foto: Tatyana Kazakova | Pixabay