Prieteniile după 30 de ani

2146

Te-ai întrebat vreodată de ce adulţilor le este mai greu să întemeieze prietenii decât adolescenţilor şi de ce acestea sunt atât de diferite? Psihologii oferă o explicaţie.

Potrivit studiilor în domeniu, cu cât înaintăm în vârstă, cu atât ne este mai greu să întemeiem relaţii de prietenie apropiate şi de durată. Unul dintre motive este faptul că familia, cariera şi alte circumstanţe caracteristice fiecărei vârste ne împiedică să dispunem de timpul necesar pentru aceasta. Studiul Social Network Changes and Life Events Across the Life Span, publicat în anul 2013, arată că prieteniile ajung la punctul culminant şi apoi încep să descrească în jurul vârstei de 20 de ani, notează bostonglobe.com.

Cum se explică acest fenomen? Bineînţeles, cel mai important factor în acest sens este vârsta. Între 20 şi 30 de ani, eşti tu însuţi, explică dr. Denise Dellarosa Cummins, pentru psychologytoday.com. După 30 de ani, majoritatea îşi întemeiază o familie, are copii, urmăreşte dezvoltarea carierei şi tot aşa. Acest lucru înseamnă că, pe lângă identitatea ta, proprie, mai ai şi alte identităţi; cu alte cuvinte, nu mai eşti numai tu cu tine însuţi/însăţi, ci în plus eşti soţul/soţia lui…, mama lui…, angajata companiei… şi lista poate continua. Toate aceste lucruri şi circumstanţe, care de obicei apar odată cu vârsta, ne ocupă într-atât timpul şi energia, încât nu mai dispunem de acelaşi timp pentru noi înşine de care dispuneam la 20 de ani, spre exemplu.

O altă explicaţie este faptul că prieteniile întemeiate la această vârstă depind de cercul în care activăm; acestea pot fi mai numeroase, dar nu neapărat mai intime. Spre exemplu, atunci când avem copii socializăm şi relaţionăm cu alţi părinţi. Ceea ce avem în comun sunt copiii şi discuţiile despre aceştia, dar nu neapărat împărtăşim aceleaşi afinităţi sau pasiuni. La fel se întâmplă şi la locul de muncă; este posibil să întemeiem relaţii de prietenie datorită conjuncturii, pentru că avem aceeaşi profesie, lucrăm în acelaşi loc, dar nimic mai mult.

Potrivit unui studiu recent, la fiecare 7 ani pierdem aproape jumătate dintre prietenii apropiaţi şi îi înlocuim cu alţii. Pentru femei, acest lucru nu este prea plăcut, deoarece acestea au nevoie de prieteni cărora să le împărtăşească bucuriile, necazurile, simţămintele lor, iar atunci când nu se întâmplă acest lucru pot suferi de depresie şi anxietate. În schimb, potrivit studiului, bărbaţii nu ar avea nevoie de prieteni de acest gen, concentrându-se mai mult asupra familiei. Tipul de prietenii pe care ei le întemeiază este acela orientat spre o anumită activitate (prietenii cu care merg să joace fotbal, cu care discută despre politică sau cu care discută probleme legate de muncă).

Ce este de făcut? În aceste situaţii inevitabile, cel mai indicat este să cautăm oameni cu care să avem ceva în comun, care fac aceleaşi activităţi ca şi noi şi poate printre aceştia vom găsi pe cineva cu care să legăm o prietenie. Dacă eşti invitat/ă undeva, mergi chiar dacă eşti obosit sau nu prea ai vrea să pleci de acasă; este posibil ca acolo să găseşti oamenii de care vorbeam mai sus. Dacă stai închis în casă sau dacă atunci când eşti într-un loc public, unde ai putea avea o conversaţie cu cineva şi, de ce nu, lega o relaţie, îţi petreci tot timpul cu telefonul, calculatorul sau alte lucruri, în mod sigur îţi va fi greu să găseşti persoane care ţi-ar putea fi prietene.