Ştiinţa care face consolarea unui prieten puternică

308

Un prieten dispus să te asculte la necaz îţi poate realimenta încrederea în oameni şi relaţii după ce ai fost respins. E ceva ce mulţi cunosc din experienţă şi o constatare pe care oamenii de ştiinţă de la Universitatea canadiană Concordia au dorit să o verifice empiric.

Se pare că secretul din culisele acestei metode eficiente de a ne ridica moralul este oxitocina, un hormon asociat în mod tradiţional cu naşterea unui copil şi alăptarea, dar care este analizat tot mai des prin prisma facilitării sociale pe care o oferă.

Cercetătorii au explicat că, datorită oxitocinei care se secretă atunci când povestim cuiva un nevaz, în loc să ne activăm reacţia instinctuală "luptă sau fugi" ca răspuns la conflictul social, ne activăm mai degrabă o reacţie de "îngrijeşte şi împrieteneşte", care "întăreşte legăturile sociale şi poate constitui o modalitate mai sănătoasă de a face faţă problemelor."

Oxitocina, spun oamenii de ştiinţă, citaţi de Daily Mail, ar putea îmbunătăţi motivaţia oamenilor de a căuta ajutorul celorlalţi. Această idee a generat entuziasm în lumea ştiinţifică şi printre cei care suferă de tulburări ale dispoziţiei deopotrivă.