De mai bine de trei ani, soldatul Kyle Carpenter a abandonat câmpul de luptă din Afganistan, dar cu toate acestea luptă în fiecare zi. Gestul său eroic și sacrificiul pe care l-a făcut pentru prietenul său l-au aruncat în cea mai grea luptă a vieţii sale: aceea pentru supravieţuire.

La data de 21 noiembrie 2010, soldatul Kyle Carpenter, de 24 de ani se afla împreună cu cel mai bun prieten al său, soldatul Nicholas Eufrazio, în Marjah, provincia Helmand, Afganistan. În timp ce stăteau pe un acoperiş pentru a supraveghea o şosea din apropiere, câţiva insurgenţi le-au lansat o grenadă de mână.

Aceasta a căzut aproape de cei doi şi a început să se rostogolească pe acoperiş, moment în care Carpenter s-a aruncat asupra ei pentru a-şi feri prietenul şi restul patrulei de efectele ei. Corpul său a reuşit să absoarbă explozia în procent de 99%, dar impactul i-a distrus mandibula, braţul drept, a pierdut majoritatea dinţilor, ochiul stâng şi i-a provocat multiple răni şi fracturi, notează Huffington Post.

„Mi-a fost foarte greu să accept că în urmă cu mai bine de 3 ani viaţa şi corpul meu au fost distruse de o grenadă a inamicului”, spunea Carpenter. „Câteodată am impresia că a trecut mult timp de atunci, dar când închid ochii, parcă simt cum se prelinge pe piele sângele cald şi cum îmi pierdeam cunoştiinţa, având în minte doar gândul că urma să mor. Dar sunt aici… Si vă mulţumesc pentru fiecare comentariu, mesaj, încurajare pe care le-am primit şi pentru fiecare rugăciune înălţată pentru mine. M-aţi ajutat să ajung până aici şi pentru acest lucru, vă sunt veşnic recunoscător”, scria recent Kyle pe Facebook.

În aceşti ani, Carpenter a trecut prin 30 de intervenţii chirurgicale, dar cu toate acestea priveşte în viitor cu optimism şi curaj. El declara că se simte vinovat pentru că nu a reuşit să oprească complet explozia şi prietenul său, Eufrazio, a avut de suferit. Două bucăţele de metal au ajuns în creierul său, motiv pentru care încă se zbate între viaţă şi moarte.

Colegii din patrula din care făcea parte au povestit cele întâmplate. Deşi niciunul dintre ei nu a fost acolo în momentul exploziei, Jared Lilly povesteşte că, atunci când a ajuns pe acoperiş, corpul lui Carpenter se afla chiar în locul exploziei, ceea că înseamnă că s-a aruncat asupra grenadei, altfel ar fi fost aruncat în altă parte.

Potrivit lui Lilly, Eufrazio era ca un frate pentru Carpenter şi ar fi făcut orice pentru el. Carpenter nu a încercat să ia grenada şi să o arunce în altă parte sau să facă altceva de genul acesta, ci a acţionat ca în oricare situaţie din viaţa lui: plin de curaj, a ţinut piept problemei.

Casa Albă a anunţat recent că pe data de 19 iunie Carpenter va primi Medalia de Onoare. El este cel de-al 15-lea soldat care primeşte o astfel de medalie pentru serviciile îndeplinite în Irak şi Afganistan. Carpenter acceptă cu modestie şi umilinţă această distincţie şi îşi doreşte ca fiecare persoană care a fost pe un câmp de luptă să fie tratată cu acelaşi respect şi admiraţie ca şi el, pentru că toţi sunt eroi. De asemenea, se bucură că, în ciuda suferinţei, poate să fie un model de optimism şi încredere pentru cei care suferă şi care trec prin situaţii grele.