Surorile Rose Shloss, Ruth Branum și Rubye Cox au sfidat limitele longevităţii, depășind, fiecare, venerabila vârstă de 100 de ani. În spatele reușitei lor se ascund câteva secrete pe care cele trei le-au dezvăluit.

Rose Sholoss este cea mai tânără dintre cele trei surori. Ea a împlinit 101 ani, iar secretul ei pentru o existenţă îndelungată este urmarea unui regim alimentar sănătos, obicei deprins încă din copilăria petrecută la ferma familiei din Oklahoma, mărturisește aceasta într-un interviul pentru publicaţia People.

Pentru Ruth Branum viaţa activă a fost cheia către depășirea pragului de 100 de ani. De altfel, motto-ul după care se ghidează zi de zi este „mai bine mă uzez decât să ruginesc”. Branum are acum 104 ani.

Cea mai în vârstă dintre cele trei surori este Rubye Cox, care a împlinit 110 ani. Credinţa ei puternică a fost cea care a ajutat-o să trăiască mai bine de un secol. „Credinţa poate ameliora presiunile vieţii”, mărturisește Cox. De altfel, ea este cu doar șase ani mai tânără decât cea mai în vârstă femeie din lume, japoneza Misao Okawa.

„Gene bune, mâncare bună. Toate au adoptat o atitudine minunată, pozitivă și iertătoare întreaga lor viaţă. Au poftă de viaţă”, susţine Betty Gilbert, fiica lui Cox, pentru publicaţia East Bay RI.

Cele trei surori au avut încă patru fraţi, care au decedat. Faptul că ele sunt astăzi în viaţă și că au depășit pragul de 100 de ani este un lucru cu adevărat formidabil, sugerează dr. Karl Pillemer, gerontolog la Universitatea Cornell. „Șansele de a ajunge la 110 ani sunt aproximativ una la 7 milioane. Dacă mai adaugi faptul că trei surori au în prezent fiecare peste 100 de ani, șansele devin incredibil de mici și ar fi dificil să le calculăm”, susţine expertul.

Recent, cele trei surori s-au reîntâlnit la aniversarea de 100 de ani a lui Cox, după ce nu s-au mai văzut de 10 ani. „Au stat ţinându-se de mâini și mângâindu-se reciproc. Au avut parte de o sărbătoare minunată”, povestește Gilbert.

Foto: stockvault.net