UE la răscruce de drumuri

170

Cancelarul german Angela Merkel a încercat să aducă laolaltă toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene pentru a modifica Tratatul UE printr-un nou pact menit să rezolve problemele care au condus la criza datoriilor din uniunea monetară, însă decizia aceasta a izolat Marea Britanie, relatează Agerpres.

Nouă din cele zece ţări care nu au adoptat moneda euro au subscris la acest pact, singura care a refuzat fiind Marea Britanie.

Deşi a refuzat să se alăture noului pact, „Marea Britanie este un partener de încredere pentru Europa nu doar în chestiunile de politică externă şi de securitate. Marea Britanie este de asemenea partener în multe alte chestiuni, în competitivitate, în piaţa internă, comerţ, protejarea climei", a declarat Merkel într-un discurs susţinut în Parlamentul de la Berlin.

Angela Merkel este de părere că Uniunea Europeană va ieşi mai puternică din criza datoriilor atâta vreme cât guvernele vor da dovadă de răbdare şi îşi vor urma planul de integrare a economiilor.

„Sunt convinsă că dacă vom avea răbdarea şi rezistenţa necesare, dacă nu vom lăsa ca obstacolele să ne doboare, dacă mergem constant înainte spre o uniune fiscală şi a stabilităţii, dacă finalizăm de fapt uniunea economică şi monetară, atunci ceea ce am spus că este scopul nostru de la începutul crizei se va împlini", a adăugat şefa guvernului de la Berlin.

Premierul polonez Donald Tusk a afirmat, într-un discurs susţinut în plenul Parlamentului European la Strasbourg, că deşi este mulţumit de activitatea preşedinţiei poloneze, acest lucru nu înseamnă că Europa a devenit mai unită.

„Pot spune că astăzi ne aflăm la răscruce de drumuri. Trebuie să decidem dacă urmăm calea comunitară sau pe cea a egoismului naţional. Ori luptăm pentru viitorul Europei acum, ori o să plângem după această Europă mâine", a precizat şeful guvernului de la Varşovia.

Tusk şi-a exprimat speranţa ca pactul de stabilitate bugetară pentru consolidarea disciplinei în zona euro, convenit la finalul summitului european de la 8 şi 9 decembrie de liderii UE, cu excepţia premierului britanic David Cameron, să fie ratificat cât mai curând.

Pactul în cauză ar putea fi semnat în martie, sub forma unui tratat interguvernamental. Textul trebuie redactat de juriştii instituţiilor europene, a precizat Herman Van Rompuy, preşedintele UE, care a dat asigurări că Parlamentul European va fi implicat în această activitate.

Sursa: Agerpres