S-a născut locuitorul cu numărul 7 miliarde

174

Previziunea specialiștilor în studii demografice s-a împlinit. Populaţia lumii a atins duminică pragul de 7 miliarde de locuitori. Danica, micuţa asiatică născută în Filipine, s-a născut duminică, cu două minute înainte de miezul nopţii. Părinţii ei au fost felicitaţi de reprezentanţi ai Naţiunilor Unite, care i-au adus și un mic tort...

Previziunea specialiștilor în studii demografice s-a împlinit. Populaţia lumii a atins duminică pragul de 7 miliarde de locuitori.

Danica, micuţa asiatică născută în Filipine, s-a născut duminică, cu două minute înainte de miezul nopţii. Părinţii ei au fost felicitaţi de reprezentanţi ai Naţiunilor Unite, care i-au adus și un mic tort, informează Agerpres. Micuţa a primit de asemenea și o bursă de studii, iar părinţii ei au primit sprijin financiar pentru a-și deschide un mic magazin.

Organizaţia Naţiunilor Unite a hotărât să nu premieze anul acesta nașterea copilului cu numărul 7 miliarde (așa cum a făcut la nașterea copilului cu numărul 6 miliarde), în condiţiile în care mai multe ţări își dispută deja titlul simbolic.

O organizaţie caritabilă pentru copii a anunţat luni ăa o fetiţă nascută într-o regiune defavorizată din India este persoana cu numarul 7 miliarde de pe planetă, precizează HotNews. Presa din două regiuni ale Rusiei – Kamceatka și Kaliningrad – a revendicat, de asemenea, prima depășire a pragului de 7 miliarde de locuitori.

Pragul de 6 miliarde de locuitori a fost atins în 1999, relatează Mediafax. ONU l-a ales atunci pe Adnan Nevic, un bebeluş născut la Sarajevo, ca fiind locuitorul cu numărul 6.000.000.000 de pe planeta noastră.

Potrivit celui mai recent raport al Fondului Naţiunilor Unite pentru Populaţie (UNFPA), populaţia Terrei va continua să crească şi va ajunge la 9,3 miliarde de locuitori în anul 2050 şi la peste 10 miliarde spre sfârşitul secolului.

În declaraţia oficială adresată în timpul unei vizite la o școală new yorkeză, secretarul general ONU a precizat că „nu este doar o chestiune care ţine de cifre. Este vorba de istoria umanităţii. Șapte miliarde de persoane au nevoie de hrană. De energie. De oferte interesante în domeniul locurilor de muncă și al educaţiei. De drepturi și de libertate. Libertatea de expresie. Libertatea de a putea să-ţi crești copiii în pace și siguranţă. Tot ceea ce fiecare îţi dorește pentru sine, înmulţit de 7 miliarde de ori," a explicat Ban Ki-moon.

Secretarul general ONU va susţine același mesaj și în cadrul summitului G20 de săptămâna viitoare de la Cannes. Bak Ki-moon va accentua pericolul de revolte la care ţările vor fi tot mai expuse pe măsură ce populaţia va crește numeric în contextul crizei economice mondiale.

Potrivit ONU, până în anul 2025, India va deveni ţara cu cea mai mare populaţie din lume, devansând China, urmând să atingă în acel an pragul de 1,5 miliarde de locuitori.

Numărul persoanelor în vârstă de peste 60 de ani, care era de 384 de milioane în 1980, a ajuns astăzi la 893 de milioane şi va fi de 2,4 miliarde în anul 2050, potrivit UNFPA.

Secretarul general ONU sublinia într-un interviu acordat revistei Time, că indiferent de ţara lui natală, bebeluşul cu numărul 7.000.000.000 „se va naşte într-o lume a contradicţiilor: o abundenţă de hrană, dar în continuare, în zilele noastre, un miliard de oameni merg seara la culcare cu foamea în stomac."

(Foto: Dreamstime)