Aproape 13 milioane de copii americani trăiesc sub pragul sărăciei

187

Visul american le este interzis copiilor. Circa 13 milioane dintre copiii care locuiesc în Statele Unite trăiesc sub pragul sărăciei, arată un raport al Children’s Defense Fund, un ONG specializat în drepturile omului.

Organizaţia neguvernamentală, care se bucură de o bună reputaţie la nivel naţional, i-a cerut guvernului american să dubleze salariul minim la nivel federal și să asigure subvenţii pentru locuinţe pentru a pune capăt „travestirii morale” a politicilor care le acordă deduceri de impozit celor mai bogaţi americani, dar permit ca milioane de copii să trăiască în sărăcie lucie.

Cel mai recent raport al Children’s Defense Fund susţine că aproximativ 13 milioane de copii americani trăiesc în familii al căror venit este sub limita sărăciei, ceea ce le restricţionează accesul atât la o hrană, cât și la o educaţie adecvată și îi predispune la violenţă și îi expune la riscul de a ajunge să trăiască pe stradă. Două treimi dintre copiii aflaţi sub limita sărăciei sunt copii de culoare.

„Niciun copil nu ar trebui să se îngrijoreze dacă va avea ce mânca data următoare când îi va fi foame sau dacă va avea unde să doarmă la noapte, în cea mai bogată naţiune de pe Pământ. Totuși, peste 12,8 milioane de copii din America – aproximativ 1 din 5 – trăiesc în sărăcie, confruntându-se cu aceste realităţi în fiecare zi”, se arată în raportul intitulat „Ending Child Poverty Now”.

Organizaţia Children’s Defense Fund a lansat un apel către guvernanţi, susţinând că o triplă măsură de a ridica salariul minim federal la 15 dolari pe oră, de a crește cuantumul impozitelor deduse și pe cel al subvenţiilor acordate părinţilor ar putea reduce numărul copiilor săraci cu peste jumătate. Chiar și numai creșterea accesului la subvenţii pentru locuinţe acordate familiilor cu venituri scăzute ar putea scoate din sărăcie 2 milioane de copii, spun reprezentanţii orgnizaţiei. „Sărăcia copiilor este o criză urgentă, dar care poate fi prevenită. Ţara noastră deja implementează soluţii împotriva acesteia – tot ce avem noi de făcut este să investim în ele și să le extindem.”

Cele mai multe decese ale copiilor sub 5 ani se produc, la nivel mondial, din cauza pierderii semnificative în greutate, provocate de malnutriţia acută severă. În zona de sud a Africii, nu mai puţin de 14 milioane de oameni ar putea fi privaţi de hrană în cursul anului 2019, estimează ONU, învinovăţind recoltele slabe de anul trecut și seceta severă. Doar în Malawi, 2,8 milioane de persoane sunt ameninţate de foamete. În estul Africii, Etiopia este deosebit de afectată, cu 18 milioane de persoane care ar putea avea nevoie de ajutor alimentar înainte de sfârșitul anului, potrivit UNICEF, care estimează că această ţară ar avea nevoie de donaţii în valoare de 87 de milioane dolari.

În România, numărul copiilor afectaţi de malnutriţie este de ordinul sutelor de mii. Potrivit unui studiu publicat recent de World Vision și citat de Gândul, nu mai puţin de 225.000 de copii români se duc la culcare flămânzi, iar dintre familiile din mediul rural, 72% nu le pot asigura celor mici o dietă minimum diversificată, fapt care provoacă îmbolnăviri grave sau malnutriţie.

La nivelul Uniunii Europene, peste un sfert dintre copii sunt expuși riscului de excluziune socială din cauza faptului că sunt săraci. Cei mai mulţi dintre copiii aflaţi în această situaţie sunt români. Potrivit Eurostat, nu mai puţin de 51% dintre copii sunt ameninţaţi de sărăcie.

Inegalitatea pe care o suferă copiii proveniţi din familii sărace atinge uneori cote șocante. Potrivit statisticilor privind egalitatea de șanse în 32 de ţări dezvoltate, un copil născut într-una dintre primele 10% cele mai bogate familii are de până la 35 de ori mai mult venit la dispoziţie decât un copil născut într-o familie din rândul ultimelor 10% cele mai sărace familii, avertizează raportul Born Equal, documentat de organizaţia Salvaţi Copiii.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.