Director FAO: foametea rămâne cel mai mare scandal al lumii

191

Pentru prima data în ultimii 15 ani, lumea a cunoscut o scădere a foametei la nivel global, a anunţat un raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite. Cu toate acestea, numărul celor afectaţi rămâne "inacceptabil de mare."

   

    Îmbunătăţirile economice înregistrate în ţările aflate în dezvoltare s-au reflectat pozitiv în scăderea numărului celor afectaţi de malnutriţie, la un miliard de persoane, spun reprezentanţii ONU, citaţi de CNN.

    Organizaţia pentru Hrană şi Agrigultură (FAO) împreună cu Programul Mondial pentru Hrană (WFP) estimează că aproximativ 925 de milioane de oameni se vor confrunta cu lipsa hranei necesare – aproape de trei ori populaţia Statelor Unite. Totuşi, aceste cifre reprezintă o scădere faţă de cele 1.023 milioane de oameni subnutriţi în 2009. Este practic prima coborâre în statisticile din ultimii 15 ani.

    "Însă, cu un copil murind la fiecare şase secunde din cauza problemelor cauzate de malnutriţie, foamea rămâne cea mai mare tragedie şi cel mai mare scandal al lumii," spune Jacques Diouf, directorul FAO, citat de CNN. "Este absolut inacceptabil."

    Peste 40% dintre oamenii afectaţi de malnutriţie trăiesc în ţările cu cea mai densă populaţie: India şi China. Doar 19% dintre subnutriţi trăiesc în ţările dezvoltate. Analiştii spun că menţinerea trendului descendent depinde de stabilitatea economiilor şi scăderea preţurilor la alimente.