Jamaica își plătește datoria către Venezuela în alimente

495

Jamaica a anunţat că își va achita datoria privind petrolul obţinut din Venezuela nu în bani, ci în alimente, medicamente și fertilizatori, scrie „Vice”.

Trocul vine pe fondul crizei economice și politice din Venezuela, stat afectat de foamete în urma unei secete acute. Guvernul jamaican a anunţat vinerea trecută că urmează să transfere 4 milioane de dolari în bunuri, în ultimul trimestru al acestui an.

Schimbul va avea loc în baza unei convenţii regionale, cunoscută drept PetroCaribe, care a fost semnată în anul 2005 între Venezuela și 12 state caraibene. Potrivit înţelegerii, statele din Caraibe achită imediat în bani valoarea a 50% din petrolul achiziţionat. Restul de 50% poate fi plătit pe parcursul a până la 25 de ani. Un mecanism special de compensare permite ca această a doua jumătate să fie achitată cu bunuri de contravaloarea petrolului.

„Începând cu anul 2006, Jamaica a acumulat datorii faţă de Venezuela și este perfect legitim ca statul să plătească această datorie în produse”, a declarat pentru Vice Rolín Iguarán, expert în industria petrolului, din cadrul Universităţii venezuelane Zulia. „În această perioadă de recesiune economică, Venezuela se întoarce la practicile care erau folosite în anii 1949.”

Venezuela traversează o gravă criză economică ca urmare a prăbușirii barilului de ţiţei, sursa principală de venituri a ţării. Lipsa alimentelor și a medicamentelor afectează 80% din produsele din ţară.

În contextul dezastrului economic din ţară, Venezuela va organiza referendum pentru demiterea preşedintelui Nicolas Maduro. Consiliul Naţional Electoral a aprobat proiectul referendumului, după ce opoziţia a strâns două milioane de semnături în acest sens, chiar dacă numai 1,3 milioane au fost validate. Opoziţia şi-ar dori ca referendumul să aibă loc anul acesta, dar Consiliul Electoral nu a fixat data.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.