Fundaţia Bill & Melinda Gates şi UE luptă împreună împotriva bolilor asociate sărăciei

38

Fundaţia Bill & Melinda Gates şi UE au semnat luni, la Paris, un acord pentru combaterea bolilor asociate sărăciei, ce afectează peste un miliard de persoane şi, de asemenea, şi-au propus să elaboreze în fiecare an un nou produs medical menit să trateze aceste persoane.

Acest parteneriat între copreşedintele fundaţiei, Bill Gates, şi comisarul european pentru cercetare, inovare şi ştiinţă, Máire Geoghegan-Quinn, prevede investiţii în cercetarea şi dezvoltarea unor metode eficiente de îmbunătăţire a sănătăţii persoanelor care trăiesc în ţări aflate în curs de dezvoltare. Ei speră ca prin accelerarea elaborării medicamentelor, vaccinurilor şi diagnosticelor, prin îmbunătăţirea căilor prin care acestea ajung la cei suferinzi, precum şi prin elaborarea unui nou produs medical anual sau ameliorarea acestuia, până la sfârşitul acestui deceniu, viaţa a milioane de persoane să fie mai bună, notează Mediafax.

În 2014, în cadrul Convenţiei Inovării, fundaţia şi CE şi-au propus să lanseze un premiu de inovare, pentru a recunoaşte şi a recompensa inovaţiile în materie de sănătate. De asemenea, vor finanţa împreună dezvoltarea de instrumente clinice noi pentru tratarea şi prevenirea HIV, a tuberculozei, a malariei, a bolilor diareice, a ulcerului Buruli, a filariozei limfatice şi a bolii somnului. Între 2007 şi 2011, au contribuit cu aproximativ 2,4 miliarde de euro la cercetarea şi dezvoltarea tratamentelor pentru bolile infecţioase asociate sărăciei, prin sprijinirea a mai bine de 20 de produse medicale noi şi îmbunătăţite.