Lucrează la Amazon, dar sunt oamenii străzii

1859

În timpul crizei şi a recesiunii economice, SUA a experimentat cea mai mare creştere a posturilor de muncă temporară, lucru care a afectat viaţa multor americani care s-au văzut prinşi în această tendinţă. Angajaţii companiei Amazon nu fac excepţie.

Începând cu anul 2009, posturile de muncă temporară au cunoscut o creştere semnificativă, ajungând să reprezinte mai bine de 10% din creşterea în domeniul muncii, după cum reiese din datele furnizate de guvernul american. Potrivit experţilor, această creştere este normală în contextul unei recesiuni economice, dat fiind faptul că toate firmele şi companiile caută să micşoreze cheltuielile generate de angajări, prin contractarea lucrătorilor temporari. Pentru aceştia din urmă, posturile de muncă temporară au fost fie pentru a-şi câştiga existenţa, fie pentru a câştiga un ban în plus sau experienţă, notează theguardian.com.

Amazon este una dintre companiile care se bazează din ce în ce mai mult pe muncitorii temporari, ceea ce presupune un câştig pentru companie, dar nu neapărat şi pentru lucrători. Din cauza posturilor de muncă temporare, prin urmare nesigure şi instabile, mulţi au ajuns să trăiască în condiţii precare sau chiar să devină oamenii străzii.

Vieţi în derivă

Una dintre aceste persoane este Andrew Cummins, de 43 de ani. El a lucrat anul trecut la unul dintre depozitele companiei Amazon, în Jeffersonville, Indiana, timp de 3 luni, 40 de ore/săptămână. Pentru el, acest post de muncă reprezenta şansa de a părăsi adăpostul pentru oamenii străzii, în care locuia împreună cu soţia sa şi fiul vitreg. Aşa că după ce a câştigat primii bani, s-a mutat la un hotel, unde plătea 189 de dolari pe săptămână, dar după ce s-a încheiat contractul de muncă, a fost nevoit să se întoarcă la adăpostul Haven House.

Potrivit declaraţiilor lui Andrew, faptul că locuieşte într-un adăpost pentru oamenii străzii reprezintă anumite dezavantaje în momentul căutării unui loc de muncă. În plus, viaţa într-un asemenea loc nu este chiar uşoară: ei dorm în camere separate şi atunci când se află în incinta adăpostului, se pot vedea doar între 9 a.m. și 9 p.m.

Mai mult decât atât, ei trebuie să suporte şi ruşinea de a locui în acest adăpost şi încearcă, pe cât posibil, să ascundă acest lucru, pentru ca această situaţie să nu fie un impediment în cazul unei posibile angajări. Andrew relata că cei care lucrau şi în tura de noapte erau nevoiţi să ceară o adeverinţă în care să fie specificat orarul de lucru, pe care să-l prezinte la conducerea adăpostului, ceea ce, potrivit lui, este umilitor.

Cazul lui Andrew Cummins nu este singular. Încă 50 de persoane au lucrat la fel ca şi el, pe o perioadă limitată la Amazon, în acelaşi timp. Odată cu deschiderea noului depozit Amazon, în Jeffersonville, adăpostul Haven House a devenit căminul multor muncitori temporari la Amazon. Barbara Anderson, directoarea adăpostului, spunea că mulţi dintre cei care locuiesc acolo au locuri de muncă de genul acesta, temporare sau rău plătite.

Faptul că au un loc de muncă este un lucru pozitiv, însă banii nu sunt suficienţi pentru a economisi şi a putea ieşi din cercul vicios al posturilor de muncă temporară şi a consecinţelor acestora, printre care, aceea de a fi un om al străzii şi de a cădea pradă, din când în când, disperării şi dezamăgirii. Aşa se face că mulţi dintre cei care părăsesc adăpostul atunci când sunt angajaţi, se întorc după ceva timp, când rămân iar fără un loc de muncă.

Amazon este un dintre companiile care în mod normal este afectată de creşterea sezonieră a volumului de muncă. În anul 2013, Amazon a anagajat 117.300 de persoane, atât full-time, cât şi part-time.

Efectele muncii temporare

Un studiu recent al Universităţii Naţionale din Australia (ANU), publicat în revista Psychological Medicine a arătat că a avea un post de muncă temporar are aceleaşi consecinţe psihologice şi emoţionale ca şi în cazul în care o persoană este şomeră. Acesta produce depresie, anxietate, sentimente acute de nedreptate din cauza lipsei de egalitate faţă de alţi lucrători şi chiar resentimente faţă de societate şi conducere, deoarece persoanele care se află în aceste situaţii suferă consecinţele crizei economice în locul celor care au provocat-o.

Mai mult decât atât, locurile de muncă temporară fac aproape imposibilă dezvoltarea unei identităţi în câmpul muncii, deoarece persoanele care ocupă aceste locuri desfăşoară diferite activităţi, în numeroase domenii. Această situaţie nu afectează doar persoanele fără studii sau necalificate, ci pe oricine, fiind ca o epidemie care a afectat toate categoriile sociale şi toate domeniile, după cum spunea Josep Maria Blanch, profesor de psihologie la Universitatea din Barcelona.