„Refugiaţi pentru marijuana”, un statut cu implicaţii necunoscute încă

1156

„Refugiaţi pentru marijuana” este un fenomen care începe să prindă contur în Statele Unite, după ce două state au legalizat utilizarea cannabisului în scopuri medicale. Ce alte consecinţe mai implică această legalizare, de ce se opun criticii măsurii și ce poziţie (surprinzătoare) are România faţă de legalizarea marijuanei?

Fetiţa lui Nicole și Penn Mattison are doi ani, dintre care unul și jumătate trăit sub teroarea crizelor de epilepsie. Fetiţa suferă de o formă rară și severă a acestei boli, care îi provoca zilnic în jur de 12 convulsii. Asta până ca părinţii ei să îi administreze un tratament pe bază de ulei de canabis, un extract despre care se crede că nu ar da dependenţă precum canabisul obișnuit, însă ajută la ameliorarea stării epilepticilor severi.

Momentan, numai două dintre statele americane au legalizat acest tip de tratament. Însă condiţiile în care eficienţa tratamentului cu marijuana nu a fost dovedită știinţific, cel puţin până acum, utilizarea medicamentului încă intră sub incidenţa uzului recreaţional de canabis. Și singurul stat care permite acest lucru este Colorado. Așa se face că familia Mattison s-a văzut nevoită să se mute în acest stat pentru a putea să își trateze fetiţa. „Refugiaţi pentru marijuana”, așa își spun ei. Și așa numesc și cele câteva sute de părinţi veniţi în același scop în Colorado, din mai multe colţuri ale Americii.

Pro şi contra

Chiar dacă nu au o dovadă știinţifică pentru asta, familiile sunt convinse că tratamentul cu marijuana îi ajută enorm pe bolnavi. Iar Administraţia Federală a Medicamentului (FDA) a aprobat un medicament bazat pe un extract de canabis care se află, în prezent, în teste la laboratoarele unei companii farmaceutice britanice, notează BBC.

Urmările utilizării ei vor afecta grav sănătatea celor care o consumă, iar costurile implicate pentru recuperarea lor vor fi mai mari decât cele obţinute din încasarea impozitelor pe comercializare.

Statele americane Colorado şi Washington au fost primele care să legalizeze consumul de canabis, în noiembrie 2012. Susţinătorii măsurii au afirmat atunci că legalizarea marijuanei va lăsa cartelurile infracţionale ale drogurilor fără profituri şi va aduce venituri substanţiale la buget. Cei care se opun măsurii sunt însă de părere că urmările utilizării ei vor afecta grav sănătatea celor care o consumă, iar costurile implicate pentru recuperarea lor vor fi mai mari decât cele obţinute din încasarea impozitelor pe comercializare. În plus, spun criticii măsurii, legalizarea marijuanei va atrage traficanţi de droguri din afara statului şi va duce la creşterea consumului de marijuana în rândul tinerilor.

Cum e în România

În luna octombrie a anului trecut, presa din România anunţa o decizie istorică a autorităţilor: legalizarea consumului de marijuana în scop medical la noi în ţară. Deşi decizia a fost primită pozitiv de media din România, dar şi din străinătate, ea a fost dezminţită la scurt timp după publicitare. „Pacienţii autorizaţi din România vor putea să folosească de acum încolo marijuana pentru a-şi calma durerea potrivit modificărilor apărute în două dintre legile naţionale privitoare la narcotice” scria Huffington Post pe 5 octombrie 2013. „Nu există nici o modificare legislativă sau proiect de lege privind legalizarea utilizării marijuanei în scop medical şi niciun medicament care să conţină substanţe din canabis nu a fost aprobat pe piaţă farmaceutică din România”, a infirmat însă Sorin Oprea, directorul Agenţiei Naţionale Antidrog.

Anca Crupariu, ofiţer de presă pentru Agenţia Naţională a Medicamentului a clarificat că „în Uniunea Europeană există un singur medicament care conţine extract de canabis: sprayul oral SATIVEX. Acest medicament a fost autorizat de către Uniunea Europeană, e utilizat în mai multe state membre şi ar putea fi autorizat în România dacă producătorul vrea acest lucru. Dar nu am fost contactaţi până acum în acest sens.”

Principalul pericol al legalizării consumului de marijuana, chiar şi în scop medical, este acela amintit şi de Rupert Wolfe Murray, reprezentantul european al spitalulului Castle Craig (specializat în reabilitarea dependenţilor de substanţe). „Mulţi oameni cunosc canabisul pentru efectele sale calmante asupra durerii”, spunea Wolfe Murray, „dar de multe ori uită că aceste calmante pot crea uşor dependenţă.” Şi cine poate spune dacă deschizând uşa pentru consumul în scop medical, nu va fi înlesnit astfel şi accesul la drog al celor dornici să îl consume pentru pura distracţie.

Niciun articol afișat