Românii se văd tot mai săraci şi vor să emigreze aproape de casă

292

Un procent de 77% dintre români cred că sărăcia a crescut în România, în ultimul an, se arată într-un studiu Eurobarometru, publicat ieri de Comisia Europeană. La nivelul UE, un european din şase susţine că viaţa este o luptă continuă pentru plata cheltuielilor casnice, iar 75% dintre europeni cred că ultimul an a însemnat o creştere a nivelului sărăciei.

   

    Studiul arată că 69% dintre români cred că unu din trei conaţionali este sărac, 17% consideră că unu din cinci conaţionali este sărac şi doar 6% cred că unu din zece conaţionali este sărac.

    Mai mult de patru din zece români consideră că există posibilitatea de a ajunge în situaţia de a nu-şi putea plăti facturile periodice, iar 48% nu sunt încrezători că îşi vor putea păstra locul de muncă în următoarele 12 luni, notează Agerpres.

    Numărul copiilor săraci din România a ajuns la 350.000, în timp ce rata abandonului şcolar s-a triplat, atrăgea atenţia World Vision România, la începutul acestei luni. Pentru mulţi copii accesul la educaţie rămâne o problemă, criza economică şi financiară afectând numeroase familii care nu mai pot să îi susţină pe copii să meargă la şcoală, anunţă Mediafax.

    Eurobarometrul a fost realizat în luna mai şi marchează jumătatea Anului european de luptă împotriva sărăciei. Percepţiile europenilor cu privire la nivelul sărăciei au fost influenţate de măsurile de austeritate adoptate în ţările europene. Astfel, 85% dintre greci, 83% dintre francezi, 82% dintre bulgari şi 75% dintre italieni cred că sărăcia a crescut în ţara lor.

    Liderii UE au hotărât, la 17 iunie a.c., să scoată 20 de milioane de europeni din starea de sărăcie şi excluziune socială, pe parcursul următorilor zece ani.

    Dorinţa după un nivel de trai mai bun îi determină pe mulţi să ia în considerare posibilitatea emigrării. Canada este destinaţia preferată în acest sens de majoritatea cetăţenilor lumii, conform unui sondaj realizat de Ipsos şi citat de Mediafax. Aproximativ 79% dintre persoanele intervievate cred că în Canada există un nivel bun de toleranţă faţă de persoanele cu origini rasiale şi culturale diferite, canadienii bucurându-se de unul dintre cele mai bune standarde calitative de viaţă.

    Totuşi, numărul românilor care vor să se stabilească în Canada a scăzut simţitor odată cu aderarea României la UE. Vârful emigraţiei către Canada a fost atins în 2002, când 5.688 de români s-au stabilit în această ţară. În 2006, numărul emigranţilor români în Canada a scăzut la 1.787, conform cotidianului Adevărul. „State precum Spania sau Italia sunt mai apropiate de cultura noastră, a românilor, decât SUA sau Australia. Astfel, românii care emigrează în Europa se simt mai aproape de casă", spun sociologii.