Bătălia pentru cruce – CEDO va decide dacă expunerea crucifixului în școli este legală

13

Patriarhia Română consideră nedreaptă hotărârea CEDO, din 20 noiembrie 2009, prin care statul italian a fost obligat să elimine crucifixele din şcolile publice. Patriarhia consideră că această decizie „constituie un atentat la adresa identităţii religios-spirituale a poporului italian şi, implicit, a majorităţii cetăţenilor europeni", se arată într-un comunicat de presă, emis ieri de Biroul de presă al Patriarhiei Române.

   

    Reiterarea susţinerii Italiei de către Patriarhia Română vine în contextul judecării la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a recursului statului italian în legătură cu dreptul de a expune crucifixul în locurile publice, în data de 30 iunie urmând să fie luată o decizie în acest sens.

    Susţinerea din partea Patriarhiei vine pe fondul prezenţei unui milion de credincioşi ortodocşi români în Italia.

    „Prin astfel de hotărâri se exprimă o tendinţă de exilare a religiei în spaţiul privat şi de negare a rolului creştinismului în societate, aşa cum se întâmpla în timpul regimului comunist din Europa răsăriteană", a mai subliniat Patriarhia Română.

    Liderul Bisericii Romano-Catolice din Scoţia a cerut CEDO să respecte principiile libertăţii şi toleranţei în decizia cu privire la expunerea crucifixului. „Moştenirea religioasă valoroasă a multor oameni şi naţiuni din întreaga Europă, precum şi valorile toleranţei autentice şi ale libertăţii credinţei, specifice societăţilor democratice, sunt ameninţate", a declarat cardinalul Keith O'Brien. Dorinţa de a menţine separarea dintre Biserică şi stat nu ar trebui să însemne o respingere automată a tradiţiilor culturale europene, a mai spus O'Brien.

    „Simbolurile religioase precum crucea nu sunt doar un semn al creştinismului ci, de asemenea, unul dintre cele mai importante elemente ale identităţii europene", a declarat Joseph Werth, preşedintele Conferinţei Episcopilor din Rusia.

    Într-un apel către Jean-Paul Costa (foto), preşedintele Curţii, reprezentanţii Bisericii Ortodoxe din Ucraina i-au atras atenţia că decizia care urmează să fie luată în dreptul Italiei are implicaţii asupra libertăţii religioase şi a identităţii culturale din alte state membre ale Consiliului Europei. Danemarca şi-a exprimat de asemenea îngrijorarea, în condiţiile în care simbolul crucii apare pe drapelul său.

    „Cazuri recente din Marea Britanie au arătat o creştere a intoleranţei faţă de creştini şi faţă de expunerea unor simboluri creştine, ca de exemplu crucea", a declarat Peter Kerridge, de la Premier Christian Media, care reprezintă Marea Britanie în procesul crucifixului, la CEDO. Alături de Italia, în proces intervin, în calitate de amici curiae, ţări precum România, Rusia, Grecia, Armenia, Bulgaria, Lituania, Cipru, Malta, Monaco şi San Marino. Acestea au dreptul să adreseze curţii observaţii în formă scrisă şi orală.

    CEDO a decis interzicerea expunerii crucifixelor în şcolile publice, considerând că prin acestea este afectat dreptul părinţilor de a-şi educa copii în acord cu propriile principii şi valori. Cazul va fi dezbătut în data de 30 iunie, dar o decizie finală este aşteptată abia spre sfârşitul acestui an, notează The Christian Post.