Sărăcia afectează din ce în ce mai multe familii spaniole

108

Spania experimentează „o evoluţie îngrijorătoare a sărăciei în rândul unor familii", potrivit Consiliului Europei, motiv pentru care Crucea Roşie a lansat un nou apel pentru ajutorarea persoanelor afectate.

Organizaţia umanitară Crucea Roşie, care în mod normal strângea donaţii doar pentru victimele unor catastrofe naturale, conflicte şi războaie, a lansat o operaţiune în anul 2012, „Acum, mai mult ca niciodată", pentru a ajuta persoanele afectate de criza economică. Era prevăzut ca aceasta să dureze doar în perioada 2012-2013, însă deja a fost prelungită din cauza creşterii puternice a solicitărilor de ajutor pe care organizaţia le-a primit, notează Mediafax.

Crucea Roşie a acoperit în anul 2012 nevoile a peste 1,4 milioane de persoane. Mai bine de 1 milion de persoane au primit alimente, alte 352.000 au primit produse de igienă, îmbrăcăminte şi ajutor pentru plata facturilor, 40.000 au fost ajutate în căutarea unui loc de muncă şi 56.000 au fost încadrate într-un program de sprijin şcolar.

Comisarul pentru Drepturile Omului, Nils Muiznieks, s-a declarat îngrijorat de creşterea ratei sărăciei în rândul copiilor în Spania, lucru care în mod sigur va avea un impact negativ pe termen lung, atât pentru populaţie cât şi pentru ţară. De asemenea, a îndemnat autorităţile spaniole să adopte măsuri mai viguroase şi coordonate pentru a ataca sărăcia şi cauzele ei.

Organizaţia Caritas, de asemenea, a atras atenţia în ceea ce priveşte sărăcia extremă şi creşterea inegalităţilor, în condiţiile în care trei milioane de persoane trăiesc în Spania cu aproximativ 307 euro pe lună.Spania a fost puternic afectată în anul 2008 de criza economică, iar de acum doi ani se află în recesiune, cu o rată a şomajului de 26,3%.