Sistemul senzorial al creierului începe să se dezvolte la naștere

222

Hărţile senzoriale ale creierului, responsabile de simţuri, de la cel tactil și până la văz, se dezvoltă la naștere, în urma scăderii nivelului de serotonină, au arătat experimentele pe șoareci efectuate de cercetătorii japonezi, arată Live Science.

Oamenii de știinţă de la Universitatea Kanazawa au observat că micșorarea nivelului de serotonină din timpul procesului nașterii conduce la formarea unor legături noi în cortexul barrel și nucleul geniculat lateral, implicat în procesarea vizuală.

Administratea unor medicamente pentru accelerarea nașterii sau pentru reducerea nivelului de serotonină șoarecilor gestanţi a condus la grăbirea formării circuitelor din cortexul barrel și din nucleul geniculat lateral ale puiului nou-născut. În schimb, aceste legături nu au mai fost formate dacă mamele cobai au primit medicamente care cresc semnalele serotoninei.

Coordonatorul studiului, Hiroshi Kawasaki, a declarat că „rezultatele noastre demonstrează clar că nașterea are un rol activ în formarea și maturizarea creierului", citează sursa.

Descoperirile cercetătorilor ar putea contribui atât la înţelegera procesului de dezvoltare a creierului sănătos și a bolilor mintale, cât și la crearea de noi terapii eficiente în reducerea riscului apariţiei afecţiunilor psihice.

Serotonina joacă un rol important în procesele mintale, precum depresia și episoadele de anxietate, fiind implicată în dezvoltarea tulburărilor psihice. Riscul apariţiei unor afecţiuni mentale ar putea crește în cazul nașterilor anormale și a afectării nivelului de serotonină.