Sărăcia în Germania atinge cifre record

1282

„Sărăcia nu a fost niciodată atât de ridicată și fragmentarea regională nu a fost niciodată atât de profundă”, a declarat Ulrich Schneider, directorul executiv al organizaţiei de caritate Paritätischer Wohlfahrtsverband, care a condus acest studiu. Schneider face referire în declaraţia sa la ultimii 25 de ani, câţi s-au scurs de la reunificarea Germaniei.

Doar într-un singur an, rata sărăciei în Germania a crescut de la 15% la 15,5%, ceea ce înseamnă că 12,5 milioane de germani au fost afectaţi de sărăcie în 2013, scrie Euractiv. În Germania, se consideră că o familie nucleară (un singur membru) care câștigă mai puţin de 892 de euro pe lună este săracă, iar o familie cu doi copii care trebuie să trăiască pe lună cu mai puţin de 1.872 de euro, la fel.

Conform raportului, cele mai afectate state sunt Bremen, Berlin și Mecklenburg, iar singurele regiuni în care s-a observat o mică scădere a ratei sărăciei sunt Saxonia-Anhalt și Brandenburg. Categoriile sociale cele mai expuse la acest risc sunt șomerii, mamele singure și persoanele care nu au educaţie. Aproape 40% dintre mamele singure ajung în această categorie considerată săracă, dar o observaţie și mai alarmantă ar fi că numărul pensionarilor care sunt acum în această categorie a crescut cu 48 de procente, din 2006.

Observaţiile guvernului german, cum că inechitatea veniturilor este în scădere, sunt pur și simplu „false”, a mai spus Schneider. Drept rezultat, Germania se apropie de media europeană în ce privește sărăcia, iar statisticile UE indicau în 2013 că aproape o pătrime din toată populaţia uniunii se confrunta cu riscul sărăciei și al excluderii sociale.

Schneider și-a mai exprimat îngrijorarea și faţă de faptul că șomajul și sărăcia ameninţă să devină o normă în circumstanţele actuale, în care fac parte din viaţa de zi cu zi a din ce în ce mai multor persoane. „În multe regiuni, rezidenţii de pe o alee întreagă trăiesc deja de mult timp fără un loc de muncă. Pentru copiii care cresc acolo, dependenţa este complet normală”, a explicat el.

Pentru a face faţă acestei situaţii, guvernul german are un plan de a folosi 2,7 miliarde de euro de la Fondul Social European și încă 4,3 miliarde de euro de la buget, pentru ca, până în anul 2020, să se creeze 26 de programe sociale care să promoveze „integrarea socială și să lupte împotriva sărăciei”, a declarat ministrul muncii, conform DW. Însă, în situaţia de faţă, în care din ce în ce mai multe categorii sociale cad pradă sărăciei, cum sunt în momentul de faţă pensionarii, acest efort nu își va atinge ţinta, a conchis Scheinder.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.