Esenţialul despre gruparea teroristă Al-Shabab

559

Gruparea care a săvârşit atacul din Nairobi, soldat cu mai bine de 70 de morţi, este numită Al-Shabab şi este afiliată reţelei Al-Qaeda.

Al-Shabab, care tradus înseamnă „tineret", este o grupare teroristă islamică, care s-a constituit în anul 1991, după căderea dictatorului somalez de la putere şi a apărut în anul 2006. În prezent, controlează multe zone rurale din Somalia, unde au impus legea islamică, Sharia şi unde femeile adultere sunt omorâte, iar hoţilor li se amputează mâinile, notează adevarul.ro.

Deşi nu se cunoaşte numărul exact al militanţilor din această grupare, se pare că sunt câteva mii, potrivit Associated Press. Nu toţi sunt din Somalia, ci unii sunt din Orientul Mijlociu, iar alţii din comunităţile somaleze din SUA şi Europa. Potrivit „La Verdad", gruparea numără aproximativ 7.000 de membri.

Motivul pentru care Al-Shabab atacă Kenya şi Uganda este contribuţia militară a acestora la trupele Uniunii Africane în anul 2011, când gruparea teroristă începuse să-şi piardă puterea. Printre acţiunile cele mai importante ale grupării se află asasinarea a 79 de persoane în Kampala, Uganda, în timpul Cupei Mondiale de Fotbal, în anul 2010 şi asasinarea presupusului spion francez, Denis Allex, în anul 2013.

Finanţarea grupării teroriste provine din taxe şi comisioane încasate în porturi şi aeroporturi şi din contribuţii „jihadi". Aceste sume sunt imense, ca cea din anul 2011, an în care Al-Shabab a câştigat între 70 şi 100 de milioane de dolari, potrivit unui raport ONU. În anul 2012, Al-Shabab s-a unit cu Al-Qaeda, însă după aceasta, s-a produs o separare în interiorul grupării, între aripa dură a grupului şi insurgenţii străini, care au alte interese. În lupta împotriva acestor terorişti, SUA are un rol important, sprijinind politic şi financiar forţele africane care luptă cu rebelii somalezi. Al-Shabab însă încearcă să reziste şi ameninţă guvernul kenyan cu mai multe atacuri ca cel din Nairobi.