A scăzut numărul adolescenţilor care îşi încep viaţa sexuală

795

Într-o societate în care se vorbeşte tot mai des despre hipersexualizarea copiilor şi adolescenţilor, un studiu aduce o umbră de speranţă. Un număr tot mai mare de adolescenţi americani decid că aştepte până la primul contact sexual, iar cei care o fac sunt mai responsabili în ceea ce priveşte bolile transmisibile sexual sau sarcinile.

Studiul, publicat pe 1 aprilie în jurnalul Pediatrics a descoperit că doar 2,4% dintre adolescenţii americani de 12 ani şi-au început viaţa sexuală şi doar o treime dintre ei şi-au început-o până la 16 ani.

Deşi rata activităţii sexuale în rândul adolescenţilor cu vârste mici se menţine scăzută, chiar şi cea în rândul adolescenţilor mai mari a început să scadă. Astfel, la vârsta de 18-19 ani, peste jumătate dintre adolescenţi afirmă că şi-au început viaţa sexuală, în comparaţie cu 71% în trecut. În plus, 25% dintre tineri nu îşi încep viaţa sexuală nici când împlinesc 20 de ani.

Rezultatele confirmă studii anterioare care au arătat că numărul de sarcini în rândul adolescentelor a scăzut şi este la cea mai mică rată din ultimii 40 de ani. Apogeul a fost atins în anii 1990 şi a scăzut cu 48 de procente în următorii 18 ani.

Din nefericire, sondajul arată şi că dintre puţinii (0,6%) adolescenţi cu vârsta de 10 ani care declară că şi-au început viaţa sexuală, 62% recunosc că nu a fost un act consimţit. La fel, între fetele de 11 ani, 50% au declarat că actul sexual a avut loc împotriva voinţei lor.

Studiul a folosit date obţinute în perioada 2006-2010, reprezentative la nivel naţional şi colectate de National Survey of Family Growth, arată NBC News.