Alăptarea le-ar putea feri pe tinerele mame de cancer

9

Practicarea alăptării aduce numeroase beneficii nu doar copiilor, prin dezvoltarea anticorpilor necesari sistemului imunitar, ci și tinerelor mame, susţine un nou studiu, publicat de Jurnalul American de Nutriţie Clinică.

Alăptarea pe o perioadă medie de 6 luni a fost corelată cu diminuarea cu 10% a riscului de deces cauzat de cancer și cu 17% a riscului de deces determinat de bolile respiratorii și circulatorii, arată studiul realizat în decursul a 12 ani, pe 380.000 de persoane, din nouă ţări europene.

Participantele la studiu au avut sarcina de a respecta un număr de recomandări între care menţinerea greutăţii, practicarea de exerciţii fizice, creșterea consumului de verdeţuri, reducerea consumul de carne și alcool și alăptarea pentru o perioadă de 6 luni.

Rezultatele au evidenţiat faptul că, spre deosebire de persoanele care au neglijat recomandările de specialitate, la acele participante care s-au conformat indicaţiilor, riscul de a muri din cauze respiratorii a fost redus cu 50%, în timp ce riscul decesului provocat de afecţiuni respiratorii și cancer a scăzut cu 44%, respectiv 22%.

Studiul a avut meritul de a fi primul de acest gen care a urmărit relaţia dintre recomandările alimentare și stilul de viaţă, pe de o parte, și decesele determinate de afecţiunile respiratorii, pe de altă parte. Cercetarea și-a propus totodată să sublinieze importanţa anumitor factori de viaţă, inclusiv a alăptării, în prevenirea acestui tip de afecţiuni, între care cancerul și bolile circulatorii.