28 de milioane de dolari pentru o copilărie furată

268

O curte judecătorească din California de Nord (SUA) a decis în favoarea acordării unei despăgubiri de 28 de milioane de dolari unei tinere care a declarat că a fost abuzată de un bărbat din congregaţia sa.

Juraţii din Alameda County au votat ca instituţia religioasă care a ascuns, ani de zile, incidentul să transfere victimei 7 milioane de dolari drept compensare pentru daune directe. Biserica ar urma să achite, în contul victimei, şi alte 21 de milioane de dolari, ca sumă punitivă.

Aceasta este cea mai mare despăgubire validată de un juriu pentru o victimă individuală într-un caz de abuz sexual în biserică, pe tot teritoriul Statelor Unite, a apreciat avocatul victimei.

Candace Conti (26 de ani) a declarat că, în perioada 1995-1996, pe când avea 9 şi 10 ani, un membru al Congregaţiei North Fremont a Martorilor lui Iehova, Jonathan Kendrick, a molestat-o în mod repetat.

Spărgând tăcerea

Spre deosebire de ale victime ale căror cazuri sunt făcute publice în presă, Conti a ales să îşi dezvăluie şi numele pentru a încuraja şi alte victime ale abuzului să nu tacă, scrie Associated Press care oferă detalii despre caz.

„Nimic nu îmi poate aduce înapoi copilăria," a mărturisit Conti într-un interviu pentru Oakland tribune. „Însă prin intermediul acestui verdict şi, sper, prin intermediul unei schimbări a politicii lor (a bisericii, n.r.), putem scoate ceva bun din asta."

O istorie ascunsă

În timpul procesului, Conti a spus că liderii naţionali ai mişcării religioase de care aparţine au decis, în 1989, să-i instruiască pe liderii locali să ţină sub tăcere acuzaţiile de abuz. Conducătorii bisericii pe care o frecventa Conti au respectat întocmai instruirea. În 1994, Kendrick a fost condamnat pentru comportament indecent, în Alameda County. Bărbatul nu a fost urmărit penal nici atunci, nici după incidentul ulterior, care a implicat-o pe Conti. În 2004, el a fost din nou acuzat de molestare.

Kendrick (58 de ani), trăieşte în prezent în Oakley California, sub supravegherea unui ofiţer de poliţie specializat în cazuri de abuz sexual. El este obligat să plătească 60% din chetuielile de judecată ale lui Candace Conti. Avocatul victimei a declarat însă că bărbatul nu îşi permite achitarea sumei. Organizaţia Watchtower Bible and Tract Society, care coordonează Martorii lui Iehova, trebuie să achite restul de 40%.

Să plătească biserica pentru faptele unui membru?

Avocatul instituţiei a declarat că va ataca decizia instanţei. „Martorii lui Iehova urăsc abuzarea copiilor şi consideră că aceasta este o plagă pentru umanitate," a declarat avocatul instituţiei, Jim McCabe. "Jonathan Kendrick nu era un lider sau un pastor. Era doar un membru de rând. Acesta este un caz tragic în care un membru al unui grup religios aduce oprobiu asupra grupului, pentru acţiuni pe care el singur le-ar fi făcut," a mai spus McCabe.

Credincioşi din cadrul mişcării religioase au lăudat iniţiativa tinerei, felicitând-o pentru curaj. Un forum american al Martorilor lui Iehova a găzduit, în ultimele două zile, zeci de mesaje de sprijin. 

O dezbatere fără graniţe cultice

Chestiunea tragerii la răspundere a instituţiilor religioase pentru abuzurile comise în cadrul bisericilor este încă în dezbatere. Discuţiile au fost iniţiate de circumstanţele abuzului în Biserica Catolică.

La finele anului trecut, Înalta Curte de la Londra decidea că Biserica Catolică poate fi trasă la răspundere financiar pentru acţiunile preoţilor, dacă se aplică prevederile legale care reglementează relaţia angajator-angajat. Se pare că instanţele judecătoreşti tind mai degrabă să nu acorde credit oponenţilor responsabilizării bisericilor, care spun că angajaţii instituţiilor de cult se află în slujba lui Dumnezeu, nu a oamenilor. O membră a Bisericii Metodiste din Marea Britanie s-a bazat pe acelaşi principiu atunci când a cerut daune după ce a fost „concediată nejustificat" de instituţia religioasă. Instanţa i-a dat, la acel moment, câştig de cauză.