Protestatarii au strigat la poarta Vaticanului: Ruşine!

204

Vaticanul a fost asaltat de victime ale abuzurilor sexuale comise de unii preoţi catolici. Participanţii la protest au cerut ONU să declare abuzurile sexuale repetate împotriva copiilor drept crime împotriva umanităţii. Papa Benedict al XVI-lea a evitat subiectul şi a vorbit despre comercializarea dragostei în media şi pe internet.

Protestul a avut loc ieri, 31 octombrie a.c.

Înainte de a mărşălui spre Piaţa Sf. Petru, participanţii au organizat o întâlnire unde au povestit cum le-au fost afectate vieţile de abuzul la care au fost supuşi. Dependenţa de alcool şi droguri sau instabilitatea emoţională sunt doar câteva dintre efectele negative menţionate de victime.

O sută de victime ale abuzurilor sexuale au participat la demonstraţie. Grupul a inclus 55 de persoane cu deficienţe de auz, provenite de la un institut catolic destinat celor cu astfel de probleme. Acestea au declarat că au fost supuse perversiunilor sexuale de preoţii catolici care lucrau la institutul din Verona, în anii 1960-1970. Între participanţi s-au aflat victime provenite din Marea Britanie, Statele Unite, Irlanda, Olanda şi Australia.

Poliţia a blocat un bulevard pentru a împiedica protestatarii să ajungă în Piaţa Sf. Petru. Doi dintre participanţii la protest au primit însă permisiunea de a duce scrisori din partea protestatarilor la uşa Sfântului Scaun, notează Associated Press. Cei doi au lăsat câteva pietre lângă obeliscul din Piaţa Sf. Petru, ca simbol al empatiei cu toţi cei aflaţi într-o suferinţă similară.

Reverendul Federico Lombardi s-a retras din faţa protestatarilor în momentul în care persoane din mulţime au început să strige: „Ruşine! Ruşine!"

Protestul a fost prima demonstraţie importantă desfăşurată în preajma Vaticanului şi organizată de cei care au fost abuzaţi sexual de clerici catolici. Principalii organizatori au fost Gary Bergeron şi Bernie McDaid, abuzaţi amândoi de acelaşi preot catolic din Boston. Organizatorii au declarat că demonstraţii similare vor avea loc până când autorităţile ecleziastice vor lua măsuri concrete pentru a asigura protecţia copiilor.

„Nu mă aflu aici ca să schimb lumea. Sunt aici ca să mă asigur că fiul meu nu va fi abuzat", a declarat Bergeron, al cărui tată a fost de asemenea molestat sexual, în copilărie, de un preot catolic, notează The Canadian Press.

Papa Benedict al XVI-lea a recunoscut, anterior, că biserica nu a luat măsuri suficiente pentru stoparea abuzurilor şi le-a cerut scuze victimelor, în mai multe ocazii, în cadrul vizitelor sale oficiale. În schimb, Papa i-a avertizat, sâmbătă, pe copii, să fie atenţi la mesajele care sunt comunicate prin internet, pentru că dragostea este prezentată distorsionat în mediul online. „Se vorbeşte mult despre dragoste în media şi pe Internet, dar aceasta nu este dragoste, ci egoism", a declarat suveranul pontif. Papa le-a vorbit copiilor despre dragostea care a fost transformată într-o marfă de schimb, care îţi oferă „o emoţie de moment, dar nu te va face fericit". El a amintit rolul important pe care educatorii îl au în viaţa copiilor.