Atac terorist asupra unei biserici creștine din Bagdad

59

Un sângeros atentat terorist a avut loc ieri într-una dintre cele mai importante biserici ale capitalei irakiene. Este primul incident cu luare de ostatici și asediu asupra unei biserici creștine din Bagdad.

Incidentul a avut loc după atacul terorist asupra Bursei de Valori din Bagdad. Patru oameni înarmaţi au intrat apoi în biserica de vizavi, Sayidat al-Nejat, luând ostatici pe credincioșii prezenţi în clădire. Supravieţuitorii povestesc cum erau gata să înceapă serviciul divin de duminică după-masa când oameni înarmaţi au intrat în biserică și au deschis focul. Erau prezente aproximativ 100 de persoane, iar unul din preoţi i-a îndrumat spre o cameră din spatele bisericii.

După ce grupul de teroriști a luat ostatici credincioșii, forţele de securitate au închis perimetrul clădirii și au avertizat că vor lua cu asalt clădirea în cazul nepredării. Un număr de 13 ostateci și doi copii au reușit să scape înaintea operaţiunii de salvare.

Luarea de ostatici a durat 4 ore, încheindu-se în jurul orei 9 seara prin asediul forţelor de securitate asupra clădirii. După ore de liniște a izbucnit teroarea în urma unei serii de explozii. Majoritatea victimelor și-au pierdut viaţa în momentul în care răpitorii au declanșat explozibilul în interiorul bisericii. „Operaţiunea este încheiată și am eliberat toţi ostaticii", a susţinut șeful poliţiei generalul de brigadă Ali Ibrahim. Deși cifrele diferă de la o sursă la alta, CNN notează 37 de morţi, incluzând ostateci, atacatori și forţe de securitate. Cel puţin șapte dintre victime erau credincioși veniţi la biserică, în timp ce alte 57 de persoane au fost rănite. Un număr de 8 suspecţi au fost arestaţi.

Revendicările atacatorilor includeau eliberarea unor arestaţi și prizonieri din închisorile irakiene și egiptene, membri Al Qaida, în schimbul ostaticilor creștini. „Toate indiciile arată că incidentul poartă amprenta Al Qaida", a afirmat ministrul apărării la televiziunea de stat.

Atentatul a fost revendicat de Statul Islamic Irak, printr-o postare pe un site islamist radical. În mesajul de publicat se specifica intenţia de „exterminare a irakienilor creștini". În întreaga ţară forţele de securitate sunt în alertă în prevenirea atacurilor împotriva creștinilor, scrie Wall Street Journal. „Guvernul are o responsabilitate atunci când nu reușește să-și protejeze cetăţenii", e de părere Younadim Kanna, un parlamentar irakian creștin. „În ciuda tuturor acestor atacuri teroriste împotriva creștinilor, suntem hotărâţi să nu ne părăsim ţara. Și nu vom fi intimidaţi." 

Și alte biserici din Irak au mai fost ţintele atacatorilor, însă este prima ocazie în care are loc o luare de ostatici și asediu. În Irak au locuit între 1,2-1.,5 milioane de creștini. De la invazia americană din 2003 numărul lor s-a redus la sub 870.000.