R2: primul robot umanoid trimis în spaţiu (foto+video)

145

Pământul va trimite primul robot uumanoid în spaţiu săptămâna aceasta. Robonaut 2, pe scurt R2, se va afla la bordul navetei spaţiale Discovery într-o călătorie dus către Staţia Spaţială Internaţională. Aventura începe mâine după-masă.

Pământul va trimite primul robot umanoid în spaţiu săptămâna aceasta. Robonaut 2, pe scurt R2, se va afla la bordul navetei spaţiale Discovery într-o călătorie dus către Staţia Spaţială Internaţională. Aventura începe mâine după-masă.

„Nu sunt nervos absolut deloc; Nervi de aluminiu!" a spus R2 pe Twitter, săptămâna trecută. Miercuri R2 va urca la bordul navei Discovery, alături de alţi șase astronauţi. „Deși e un pas mic pentru acest robot, este un paș uriaș pentru omenirea de tinichea", susţine Rob Ambrose, șeful diviziei de automatizări, robotică și simulări de la Johnson Space Center din Houston.

Obiectivul lui R2 nu este de a-i înlocui pe astronauţi, ci de a-i ajuta. Între sarcinile pe care R2 le-ar putea avea ar fi acţiuni de curăţare, activităţi tehnice în condiţii extreme de cald sau frig, asistenţă oferită astronauţilor, manipularea elementelor toxice. Astrofizicianul Michael Barratt, unul din membrii echipajului de pe Discovery e de părere că va mai trece mult timp înainte ca un robot să facă treaba unui om atât de rapid și de eficient. Punctul forte al lui R2 va fi însă administrarea situaţiilor de urgenţă. Planul cu bătaie lungă prevede pășirea roboţilor pe Marte sau pe alte planete, înaintea omului.

R2 este primul robot umanoid trimis vreodată în spaţiu. Rezultatul unei cooperări între NASA și General Motors , R2 are aspect humanoid de la brâu în sus. Picioarele vor fi dezvoltate în a doua jumătate a anului 2011, iar bazinul în anul următor. Tot atunci i se vor adăuga alte opţiuni care îi vor permite autonomia în deplasările în spaţiu.

R2 are aproximativ un metru și 150 de kg. Este realizat din aluminiu și fibră de carbon placată cu nichel. Ochii lui R2 sunt formaţi din 4 camere aflate în spatele vizorului, în timp ce în gură are o cameră cu infraroșu pentru percepţia adâncimii. Creierul este plasat în torace iar un rucsac duce bateriile. Este dotat cu peste 350 de senzori care pot simţi chiar și un fulg. R2 este evaluat la 2.5 milioane de dolari.

Proiectul a început cu R1 în 1997, dar a fost întrerupt în 2006 din lipsă de fonduri. La începutul lui 2010 R2 a fost dezvăluit publicului. Staţia spaţială are deja alte mecanisme robotizate canadiene sau japoneze, care funcţionează ca braţe oferind asistenţă. R2 însă poate duce singur la îndeplinire sarcinile precomandate.