Adolescenţii americani se protejează mai des decât adulţii

26

    Până ieri, cele mai noi informaţii despre comportamentul sexual al americanilor erau statistici vechi de 16 ani. Luni însă, o echipă de cercetători de la Centrul pentru Promovarea Sănătăţii Sexuale din cadrul Universităţii Indiana (SUA) a publicat în Journal of Sexual Medicine cel mai amplu studiu privind viaţa sexuală a americanilor. Descoperirile specialiştilor au scos la iveală cel puţin trei schimbări semnificative.

    În primul rând, procentul adolescenţilor activi sexual care folosesc prezervativul a întrecut procentul adulţilor care utilizează această metodă de protecţie. Aproximativ 79% dintre băieţii de 14 până la 17 ani care au întreţinut relaţii sexuale au declarat că au folosit prezervativul în timpul celui mai recent act sexual. Nu la fel stau lucrurile în cazul celorlalţi bărbaţi, dintre care, per total, doar 25% au putut declara acest lucru. Dr. Dennis Fortenberry, profesor de pediatrie şi co-autor al studiului şi-a exprimat convingerea că "prezervativele au devenit normative", mai ales printre tineri. Şi nu numai. Acelaşi studiu arată că minoritarii etnici (hispanicii şi afro-americanii) utilizează mult mai des prezervativul decât albii, sau membrii altor comunităţi minoritare. Această observaţie i-a determinat pe autorii studiului să afirme eficienţa campaniilor de educare pentru conştientizarea acestor comunităţi cu privire la pericolul HIV/SIDA.

    O a doua observaţie majoră a lui Fortenberry a fost că "deşi multe dintre sondajele care intervievează adolescenţi creează impresia că adolescenţii devin activi la o vârstă fragedă şi că cei mai mulţi adolescenţi sunt activi sexual, datele noastre arată că, de fapt, mulţi adolescenţi contemporani sunt responsabili practicând abstinenţa, sau folosind prezervativul." Datele la care se refeă Fortenberry spun că 2% dintre subiecţii de 14 ani şi 40% dintre cei de 17 ani au declarat că au întreţinut relaţii sexuale în decursul ultimului an.

    Totodată, în ceea ce priveşte satisfacţia sexuală, specialiştii au observat existenţa un decalaj de percepţie între bărbaţi şi femei. În vreme ce 85% dintre bărbaţi au declarat că partenera lor a avut orgasm în timpul celui mai recent act sexual, doar 64% dintre femei au putut confirma acest lucru.

    Sondajul a fost condus pe un eşantion de 5.865 de persoane cu vârste între 14 şi 94 de ani şi este cel mai amplu studiu privind comportamentul sexual al americanilor, de la sondajul public National Health and Social Life (1994). Dr. Irwin Goldstein, redactor-şef la Journal of Sexual Medicine notează că sondajul, publicat la 60 de ani după controversatul raport al lui Alfred Kinsey (Sexual behavior in the Human Male) se află în avantgarda cercetării în domeniul sănătăţii sexuale.