Părintele fertilizării in vitro – premiat cu Nobel, criticat de Vatican

42

Robert Edwards a fost desemnat ieri laureatul premiului Nobel pentru Medicină 2010. Cunoscut ca părintele metodei fertilizării in vitro, procedeu pentru care a și primit premiul, Edwards și-a atras din nou criticile reprezentanţilor bisericii.

    

    „Astăzi, viziunea lui Robert Edwards este o realitate și aduce bucurie persoanelor infertile din întreaga lume", a afirmat ieri Comitetul Nobel de la Stockholm (video).

    „Privind retrospectiv, este uimitor că Edwards a fost capabil nu doar să răspundă continuei critici a FIV, ci a rămas atât de perseverent și neabătut în urmărirea viziunii sale știinţifice", a mai spus comitetul Nobel.

    Bioeticianul Laurie Zoloth de la Northwestern University susţine că Edwards merita premiul. „Pentru milioane de familii el a creat posibilitatea unui eveniment cu adevărat fericit și extraordinar". Joseph Schenker, președinte al International Academy of Human Reproduction, a afirmat pentru Jerusalem Post că l-a propus pe Edwards pentru Nobel de acum 15 ani. „Între patru și cinci milioane de copii s-au născut graţie tehnicii FIV, iar azi, 2% dintre copiii din Israel sunt născuţi prin FIV. S-a dovedit a fi o binecuvântare."

     Procedura FIV a dat naștere însă, de-a lungul timpului, la multe controverse. Liderii religioși au acuzat lipsa de etică, în timp ce oficialii guvernamentali au fost mai interesaţi de limitarea fertilităţii decât de tratarea infertilităţii. Oamenii de știinţă au fost îngrijoraţi de siguranţa embrionilor. Una dintre marile dileme cu privire la FIV este întrebarea „cine sunt părinţii copilului": donatorul de spermă, donatorul de ovule, mama purtătoare sau cuplul care e interesat de a avea un copil prin această metodă. 

  

Un oficial al Vaticanului citat de agenţia italiană Ansa a susţinut că acordarea Nobelului pentru Medicină lui Robert Edwards este un act „cu totul eronat". Ignacio Carrasco de Paula, conducătorul Academiei Pontificale pentru Viaţă a spus că premiul ignoră dilemele etice pe care le ridică procedura FIV. Carrasco, care este și purtător de cuvânt al Vaticanului în probleme de bio-etică, a confirmat că FIV a fost „un nou și important capitol în domeniul reproducerii umane."Totuși, el a incriminat procedura FIV ca fiind cea care a dat naștere la piaţa de ovule și de embrioni conservaţi. Întrebarea se pune întotdeauna cu privire la viitorul embrionilor, dintre care unii vor fi folosiţi pentru procedură sau pentru teste, alţii distruși, alţii vânduţi. „Este o problemă pentru care laureatul cu Nobel este responsabil." Carrasco a subliniat însă într-un email trimis Associated Press că vorbește în nume personal.

     

    Primul copil conceput în eprubetă s-a născut în Anglia pe 25 iulie 1978. Louise Brown are acum 32 de ani. Într-un comunicat emis de Bourn Hall Clinic, ea și mama ei au afirmat că „sunt atât de fericite că unul din pionierii FIV a primit recunoașterea pe care o merita." Louise a născut natural primul ei copil în 2007. Primul copil conceput în eprubetă din America a dat și ea naștere pe cale naturală unui copil anul acesta.

    Profesor emerit al Universităţii Cambridge, Robert Edwards, acum în vârstă de 85 de ani, este prea bolnav ca să participe la un interviu. Premiul are valoarea de 1.5 milioane de dolari și a fost primul acordat din seria de premii Nobel ale anului 2010. Marţi va fi anunţat cel pentru Fizică, miercuri pentru Chimie, joi pentru Literatură, vineri pentru Pace și lunea viitoare pentru Economie.