Arhiepiscopii germani se răzgândesc cu privire la „pilula de a doua zi”

504

Arhiepiscopii germani dezbat moralitatea administrării „pilulei de a doua zi" în clinicile catolice, după ce unei femei i-a fost refuzată contracepţia de urgenţă, solicitată în urma unui viol.

Cardinalul Joachim Meisner a declarat săptămâna trecută, surprinzând opinia publică a Germaniei, că „pastila de a doua zi" poate fi prescrisă în clinicile catolice, în cazuri de viol.

„Dacă, în urma unui viol, e recomandat un preparat care are ca efect împiedicarea fertilizării, atunci, din punctul meu de vedere, acesta este justificat", a declarat Meisner. Arhiepiscopul le-a cerut medicilor din spitalele catolice să se ghideze după acest principiu. Uniunea medicilor ginecologi din Germania a salutat poziţia lui Meisner faţă de anumite medicamente anticoncepţionale, relatează Deutsche Welle.

Și arhiepiscopul Berlinului, Rainer Maria Woelki, și-a schimbat brusc opinia cu privire la interdicţia strictă a pastilelor anticoncepţionale în cazurile unor abuzuri sexuale. „Dacă există noi informaţii ştiinţifice referitoare la efectele 'pastilei de a doua zi', atunci e important şi necesar ca Biserica Catolică să analizeze acest subiect la nivel naţional," a declarat Woelki.

În prezent, toate medicamentele anticoncepţionale sunt eliberate în Germania numai pe bază de prescripţie medicală.