În războiul contraceptivelor, americanii de rând sunt neutri

147

Republicani americani candidaţi la prezidenţiale și lideri religioși s-au aliat împotriva administraţiei Obama pe care au acuzat-o de „război împotriva religiei", ca urmare a deciziei președintelui de a include contraceptivele în asigurarea medicală obligatorie a angajaţilor. Lupta pare că se dă însă doar la nivel politic, fiindcă majoritatea americanilor nu consideră că decizia președintelui este un afront adus libertăţii religioase.

Circa 56% dintre americani spun că libertatea religioasă nu este ameninţată în SUA, conform rezultatelor unui sondaj efectuat de Public Religion Research Institute (PRRI), în parteneriat cu Religion News Service.

Deși mai mulţi reprezentanţi ai Bisericii Catolice spun că legea este o încălcare a valorilor religioase la care credincioşii aderă, arhiepiscopul New York-ului, Timothy Dolan, vorbind chiar despre o „încălcare fără precedent a libertatăţii de conştiinţă", două treimi dintre catolici (65%) susţin cerinţele legii către companiile de stat, iar 60% dintre ei spun că și facultăţile afiliate religios ar trebui să fie incluse în program.

Procentul general al americanilor care au fost de acord ca prevederea să se aplice întreprinderilor de stat este de 62%, în timp ce segmentul de populaţie care e de acord ca legea să se aplice și în cadrul instituţiilor de învăţământ afiliate religios este de 54%.

„Catolicii n-ar fi răspuns favorabil dacă ar fi fost întrebaţi altfel, mai exact dacă sunt de acord ca guvernul să forţeze bisericile să își violeze credinţele religioase," a punctat sora Mary Ann Walsh, purtător de cuvânt pentru Conferinţa americană a Episcopilor Catolici.

Există însă și voci care spun că argumentul catolicilor nu ar rezona decât cu un segment minoritar de public. Potrivit lui Daniel Cox, directorul PRRI, doar 6% dintre respondenţii care au declarat că le este ameninţată libertatea religioasă au făcut trimitere la dezbaterea privind contracepţia.