Misionari creştini luptă să prevină suicidurile în Japonia

141

Organizaţia misionară creștină Campus Crusade for Christ s-a pregătit pentru comemorarea unui an de la cutremurul și tsunami-ul care a devastat anul trecut Japonia, încercând să preîntâmpine sinuciderile tipice japonezilor. Aceasta mai ales că în luna martie, conform statisticilor, au loc cele mai multe sinucideri în Japonia, informează Charisma News.

Misionarii de la Campus Crusade for Christ au pus la punct o campanie centrată pe unui material intitulat Risk Ride care, prin intermediul ilustraţiilor din revistele de tip manga, populare în Japonia, spune povestea unui tânăr care vrea să se sinucidă. La finalul materialului, cititorilor li se recomandă să vadă filmul „Ultima mea zi" – o animaţie de nouă minute care expune scenele crucificării lui Christos, din perspectiva unuia dintre hoţii de pe cruce.

Sinuciderea este o problemă de anvergură naţională în Japonia, unde se înregistrează una dintre cele mai mari rate ale suicidurilor, din lume. Dacă, în ianuarie 2009, se înregistraseră cu 15% mai multe suiciduri decât în ianuarie 2008, mai exact 2.645, după 11 martie 2011 rata sinuciderilor a crescut cu 20%, ajungând în luna mai la 3.375 de suiciduri și un total anual de 30.651.

În spatele cifrelor înspăimântătoare se află cauze predominant economice. Sociologii sunt de părere că japonezii fac faţă cu greu dificultăţilor financiare, depresiei, dar și presiunilor sociale.

În istoria japoneză există o tradiţie a sinuciderilor pentru onoare, de la ritualul efectuat de Samurai pentru a evita să fie capturaţi (Seppuku), la pilotarea suicidară a avionului (Kamikaze) și atacurile Banzai folosite în cel de-al Doilea Război Mondial. În mentalitatea japoneză este așadar bine înrădăcinat că moartea este de preferat rușinii și umilinţei.