Cum influenţează religia așteptările cu privire la sex (sondaj)

234

Blamată pentru încărcătura ei consumistă și superficială, sărbătoarea americană Valentine's Day, rămâne pentru mulţi o ocazie de la care au mari așteptări. Un sondaj efectuat de Public Religion Research Institute i-a împărţit pe americani în două grupe: cei care se așteaptă și cei care nu se așteaptă să aibă relaţii sexuale de Valentine's Day. Cercetătorii au aflat apoi ce religii se regăsesc cel mai des în fiecare dintre cele două grupe.

Americanii care nu merg la biserică și-au făcut, de departe, cele mai mari speranţe cu privire la Ziua Îndrăgostiţilor. La polul opus s-au aflat luteranii, prezbiterienii și alţi membri ai unor confesiuni protestante.

Mai precis, potrivit studiului, 57% dintre americanii neafiliaţi religios s-au așteptat să aibă parte de mai multă iubire pe 14 februarie, în timp ce 51% dintre catolici, 48% dintre evanghelici și doar 40% dintre protestanţi își făceau astfel de speranţe.

În spatele răspunsurilor

Cercetătorii au încercat să găsească și explicaţii pentru aceste rezultate. „Un lucru de care trebuie să ţinem cont în privinţa protestanţilor, este că aceștia tind să fie implicaţi în relaţii care durează de mult timp și vor mai dura mult timp, ambele caracteristici fiind factori de predicţie negativă pentru sexul de Valentine's Day," a declarat Daniel Cox, coordonatorul cercetării, citat de Religion News.

Ordinea priorităţilor

Un aspect și mai interesant relevat de același studiu a fost că cei mai mulţi americani, exceptându-i pe protestanţii albi, consideră că viaţa sexuală nesatisfăcătoare este un obstacol mai mare, într-o căsnicie, decât diferenţele de ordin religios.

Dintre cei intervievaţi, 54% au declarat că o viaţă sexuală fără satisfacţii este o problemă majoră pentru viaţa de căsnicie, în timp ce doar 29% dintre persoanele intervievate pot spune același lucru și despre diferenţele legate de religie.

În cazul evanghelicilor albi, lucrurile stau diferit. Circa 56% dintre aceștia au declarat că diferenţele religioase sunt un obstacol major în viaţa de cuplu. Aceasta nu înseamnă însă că evanghelicii nu sunt preocupaţi și de viaţa lor sexuală. Din contră, 57% cred că nemulţumirea pe acest plan este un motiv semnificativ de îngrijorare.

Catolicii au înregistrat cel mai mic procent al credincioșilor care consideră că diferenţele religioase sunt un impediment important în viaţa de cuplu. Circa 19% dintre ei sunt de această părere. Un procent pe care Daniel Cox îl apreciază ca nefiind surprinzător, prin prisma faptului că și faţă de alte subiecte catolicii americani tind să nu împărtășească opinia oficială a bisericii.

În cazul contracepţiei, de exemplu, Biserica Catolică și-a exprimat deschis opoziţia, în timp ce majoritatea catolicilor americani nu consideră că ar avea motive să se opună acestei practici.