Dragostea, reflectată în cinci studii recente

1416

Deşi răspunsul la întrebarea „ce este dragostea?" continuă să fie o necunoscută, o serie de cinci cercetări ştiinţifice au reuşit să facă lumină în câteva probleme de ţin de sentimentul de iubire.

În primul rând, micile dovezi de afecţiune conduc la relaţii mai fericite, au descoperit cercetătorii de la Universitatea Rochester, din New York. Un studiu ce s-a axat pe relaţiile cuplurilor proaspăt căsătorite a relevat că partenerii altruişti, care pun dorinţele celui iubit mai presus de cele personale, şi fac patul, arată respect sau manifestă afecţiune faţă de iubiţii lor, au relaţii mai fericite.

În al doilea rând, a nu-ţi exprima iubirea în reţelele sociale, în special pe Facebook, este o idee foarte bună, după cum au descoperit cercetătorii de la Universitatea Kansas. Participanţii la acest studiu au declarat că simt şi manifestă un nivel mai mic de intimitate faţă de partenerul de viaţă, atunci când acesta îşi declară public sentimentele. Aceasta se întâmplă deoarece celălalt se simte mai puţin special sau unic.

Un al treilea studiu arată că inimile persoanelor care se iubesc ajung să bată în acelaşi ritm. Astfel, pulsul şi respiraţia celor doi îndrăgostiţi se potrivesc după o perioadă în care au stat unul lângă celălalt, relevă studiul unei echipe de cercetători de la Universitatea California.

În al patrulea rând, cuplurile care obişnuiesc să călătorească împreună, să meargă în excursii şi să petreacă mai mult timp liber împreună, în natură, se bucură de o relaţie mai bună. Un sondaj de opinie efectuat de U.S. Travel Association, în rândul a peste 1.000 de cupluri, a relevat că o excursie la sfârşit de săptămână a avut puterea de a reaprinde flacăra dintre cei doi parteneri.

Un alt studiu, ce urmează a fi publicat în revista Psychological Science, arată că persoanele consideră că stilul lor de viaţă, fie că sunt într-un cuplu sau celibatare, este cel mai bun pentru toată lumea. Cercetătorii de la Universităţile Stanford şi Waterloo au descoperit că oamenii tind să îi judece pe cei din jurul lor în funcţie de starea civilă şi să îi trateze diferit. Astfel, cei singuri consideră că prietenii lor celibatari se pot distra foarte bine fără un partener, în timp cei persoanele care fac parte dintr-un cuplu consideră că lucrurile stau exact pe dos, arată site-ul .