Femeile din Togo organizează o „grevă a sexului” pentru a-l înlătura pe președinte

67

Reprezentantele grupării de opoziţie din Togo (Africa) au ales să protesteze într-o manieră pașnică și inedită împotriva președintelui ţării. Femeile togoleze vor să obţină demisia acestuia, organizând o grevă a sexului.

Reprezentantele grupării de opoziţie din Togo (Africa) au ales să protesteze într-o manieră pașnică și inedită împotriva președintelui ţării. Femeile togoleze vor să obţină demisia acestuia, organizând o grevă a sexului, scrie Agerpres.

Duminică, togolezele din opoziţie au lansat un apel către toate femeile din ţară, cărora le-au cerut să recurgă la „o grevă a sexului", timp de o săptămână, pentru a-și convinge partenerii să le susţină mai mult în încercarea de a obţine demisia președintelui Faure Gnassingbé.

Vestea a fost preluată de presa internaţională, care a transmis totodată și mesajul activistei Isabelle Ameganvi, care a iniţiat mișcarea: „Avem multe modalităţi prin care îi putem face pe bărbaţi să înţeleagă ce vor femeile din Togo".

Protestul a stârnit și reacţii încărcate de ironie. Un jurnalist togolez scrie că „pentru ea este uşor să vorbească pentru că nu este căsătorită şi nu are un bărbat acasă." Ziaristul și-a exprimat totodată profunda neîncredere în utilitatea acestei campanii: „Ea chiar crede că femeile care trăiesc alături de soţii lor vor reuşi să facă acest lucru? Şi în plus cine poate controla ceea ce fac cuplurile în spatele uşilor închise?"

„Greva sexului" este o invenţie antică. Cel mai celebru exemplu de astfel de mișcare este prezentat în comedia grecească Lysistrata, în care manifestul este folosit pentru încetarea războiului peloponesiac. Alte episoade de acest fel au fost orchestrate în 1997, în Columbia, pentru încetarea conflictelor de guerilă între traficanţii de droguri; în 2003, în Liberia, unde femeile au reușit să pună capăt unui război civil care dura de 14 ani și au instaurat prima femeie președinte (Ellen Johnson Sirleaf); în 2009, în Kenia, din raţiuni politice; în 2011, în Filipine, unde femeile din satul Mindanao au luptat pentru încetarea conflictelor dintre două sate dușmane.