Franţa: Legea care descurajează prostituţia

185

Autorităţile franceze propun un proiect de lege prin care să fie amendată solicitarea și cumpărarea de sex, o iniţiativă surprinzătoare pentru ţara asociată, în general, cu o atitudine libertină. După o lună de dezbateri, parlamentul a votat miercuri cu 268 pentru și 138 împotriva iniţiativei împotriva prostituţiei, informează New York Times.

Amenda a fost stabilită la 1.500 de euro pentru cei care „solicită, acceptă sau obţin relaţii de natură sexuală" în schimbul banilor de la o prostituată. De asemenea, clienţii vor fi obligaţi să participe la seminare despre abuzurile de care suferă prostituatele și despre pericolele în acest gen de muncă.

Iniţial proiectul de lege a fost privit cu dezaprobare. Prostituatele au ieșit în stradă să protesteze ceea ce consideră a fi o piedică pentru munca lor. Această acţiune a primit, în mod surprinzător, suportul unor celebrităţi, intelectuali și cetăţeni obișnuiţi.

Aceștia au contestat proiectul de lege, argumentând că această lege le va împinge pe prostituate și mai mult spre locuri ascunse, departe de îngrijiri medicale și centre de prevenţie și că vor fi mai expuse la SIDA și alte boli cu transmitere sexuală.

Însă, până la momentul votului, guvernul, care a promovat această lege ca un pas spre abolirea prostituţiei, a obţinut suportul necesar.

Dacă legea va fi aprobată de senat, cândva, anul viitor, Franţa va intra în rând cu celelalte ţări europene, care au scos solicitarea de sex în afara legii.

În plus, guvernul intenţonează să le pună la dispoziţie prostituatelor programe de recalificare. Un fond va fi creat pentru a le oferi protecţie și rezidenţă temporară celor care vor să părăsească meseria.

În prezent în Franţa există 20.000 de prostituate, 85% fiind femei, conform statisticilor publicate de departamentul guvernului francez responsabil cu lupta împotriva traficului de carne vie.