Știi ce mănânci? Alimentele modificate genetic din farfurie

492

„Toţi mâncăm produse modificate genetic astăzi, chiar dacă știm sau nu știm", declara fostul ministru al Agriculturii din cabinetul Ungureanu, Stelian Fuia, într-o emisiune a postului Pro TV. În jurul siguranţei consumului de OMG sunt vehiculate păreri împărţite, însă efectele acestor alimente asupra organismului sunt încă prea puţin cunoscute.

Legislaţia europeană îi interzice României cultivarea de soia modificată genetic, însă ţara noastră are dreptul de a importa acest produs, declara președintele Federaţiei Patronale Române din Industria Alimentară, Sorin Minea, citat de Agerpres. În fiecare an, în România intră peste 500.000 de tone de alimente modificate genetic, mai ales soia și porumb. Majoritatea (97%) sunt transformate în hrană pentru animale (porci, vite și păsări).

Judeţul Timiș găzduiește cea mai importantă suprafaţă din România cultivată cu porumb modificat genetic, tratat cu Monsanto Mono810, peste 700 de hectare, scrie Opinia Timișoarei. Fostul ministru al agriculturii, Valeriu Tabără, a explicat că este indicat ca porumbul să fie modificat genetic pentru a nu fi atacat de un dăunător care poate conduce la contaminarea cu aflatoxină. În 2011, Valeriu Tabără declara pentru Realitatea TV că produsele modificate genetic ar putea reduce preţul alimentelor de bază cu până la 60%.

Studiile efectuate în scopul observării efectelor consumării de OMG au scos însă la iveală câteva probleme grave pe care le nasc aceste alimente. Cercetătorii francezi au observat că porumbul modificat genetic a provocat dezvoltarea unor tumori uriașe în cazul șoarecilor de laborator. Totodată, OMG au produs complicaţii la nivelul rinichilor și al ficatului animalelor. În același timp, Web MD subliniază riscul creșterii rezistenţei la antibiotice, posibilitatea modificării negative a conţinutului nutritiv al culturii, contaminarea alimentelor cu alergeni și toxine, dar și punerea în pericol a mediului înconjurător.

Cele mai întâlnite produse modificate genetic

Soia modificată genetic se poate întâlni într-o varietate largă de produse, de la tofu, băuturi pe bază de soia, făină din soia și până la produse de patiserie, scriu autorii Seattle Organic Restaurants. Studiile efectuate pe șobolani au arătat că acest produs modificat genetic poate crește riscul de deces și poate duce la infertilitate.

Porumbul poate fi inclus, în diverse forme, în compoziţia majorităţii produselor procesate, de la cereale și pâine până la maioneză, biscuiţi sau ciocolată. Porumbul modificat genetic poate crește riscul dezvoltării unor alergii la alimente, dar și a tumorilor sau a infertilităţii.

Trei sferturi din mierea care se găsește pe rafturile magazinelor din SUA are în compoziţie sirop de porumb bogat în fructoză. De asemenea, Europa a interzis importarea mierii din Canada, pentru că albinele erau hrănite cu alimente modificate genetic (canola MG).

Mazărea modificată genetic poate conduce la alterarea funcţiilor sistemului imunitar.

Jumătate din producţia de zahăr din SUA rezultă din sfeclă de zahăr modificată genetic, scrie Huffington Post. Modificarea genetică a sfeclei poate avea impact negativ asupra mediului, susţin specialiștii.

Printre produsele care au suferit modificări genetice se numără și somonul, roșiile, cartofii, bananele, papaya sau laptele.