Sexul ocazional are un impact negativ asupra sănătăţii mintale

718

Informaţia acesta i-ar putea surprinde pe unii, însă cercetătorii americani de la Universitatea de stat din Ohio sunt convinși: sexul ocazional poate altera sănătatea mintală, iar în unele cazuri poate contribui la alimentarea gândurilor sinucigașe, citează Medical Daily.

Experţii de la Universitatea de Stat Ohio au intervievat 10.000 de elevi în clasele VII-XII, provenind de la 52 de școli generale și 80 de licee. Interviurile au fost repetate peste câţiva ani, când participanţii împliniseră 18-26 de ani. Întrebările adresate erau legate de experienţele lor de dragoste, de stările de depresie cu care s-au confruntat și de existenţa unor gânduri sinucigașe.

În urma analizei datelor, cercetătorii au observat atât că tinerii depresivi aveau tendinţa de a practica sexul ocazional, cât și faptul că acest tip de relaţii sexuale conduce la depresie. Aproximativ 29% dintre participanţi au susţinut că au întreţinut relaţii sexuale ocazionale, definite ca acte sexuale între parteneri care nu formează un cuplu. Cei mai mulţi dintre aceștia erau băieţi (33% din totalul participanţilor de sex masculin, în raport cu 24% din totalul fetelor).

Cei care au au suferit episoade de depresie în timpul adolescenţei aveau un risc mai mare de a întreţine relaţii sexuale ocazionale. Totodată, sexul ocazional a contribuit la degradarea sănătăţii mintale a subiecţilor. Cu fiecare relaţie sexuală ocazională suplimentară, gândurile sinucigașe erau alimentate cu 18%, scrie Daily Mail.Cu toate acestea, experţii au descoperit că aceste acte sexuale nu au influenţat simptomele depresiei, lucru pentru care nu au găsit o explicaţie. Însă una dintre autoarele studiului, dr. Claire Kamp Dush, a declarat că „s-ar putea ca aceste simptome depresive să fluctueze de-a lungul adolescenţei și este dificil să le înregistrăm cu acurateţe prin doar două măsurători, ca în studiul de faţă", citează Medical Daily.

Legătura dintre sexul ocazional și declinul sănătăţii mintale a fost întâlnit atât în cazul băieţilor, cât și în cazul fetelor.

Studiul a fost publicat în Journal of Sex.