Nucile reduc riscul dezvoltării bolilor cardiovasculare, respiratorii și al cancerului

791

Consumul de fructe oleaginoase, precum nucile, alunele sau migdalele, prelungesc speranţa de viaţă și reduc riscul apariţiei unor boli cronice, precum afecţiunile respiratorii, cele cardiovasculare sau cancerul, arată un studiu publicat în New England Journal of Medicine.

Experţii au utilizat datele a peste 70.000 de femei și mai mult de 40.000 de bărbaţi care au participat la The Nurses' Health Study și The Health Prodessionals Follow-up Study. Niciunul dintre voluntari nu avea în istoricul familiei cazuri de cancer, atac cerebral sau boli cardiovasculare. De-a lungul unei perioade de 30 de ani în care participanţii au fost supravegheaţi, au fost înregistrate circa 27.000 de decese.

În urma analizei, cercetătorii au observat că persoanele care consumau frecvent nuci aveau tendinţa de a adopta un stil de viaţă mai sănătos, consumând mai multe fructe și legume, practicând un sport și evitând fumatul sau consumul excesiv de alcool, în raport cu cei care mâncau fructe oleaginoase ocazional. Însă legătura dintre consumul de nuci și prelungirea duratei de viaţă a rămas valabilă și în urma ajustării factorilor care influenţează speranţa de viaţă.

Totodată, cei care mâncau nuci în fiecare zi aveau un risc cu 20% mai mic de a muri în perioada desfășurării studiului, în raport cu cei care nu consumau astfel de produse, notează Reuters. Chiar și un consum mai puţin frecvent de nuci, o dată pe săptămână, a redus riscul de deces cu 11 procente.

De asemenea, participanţii care au consumat nuci erau mult mai puţin expuși riscului de a dezvolta boli cronice. Pericolul de deces din cauza bolilor de inimă, afecţiunilor respiratorii sau a cancerului s-a redus cu 29%, 24%, respectiv 11% în cazul celor care mâncau fructe oleaginoase de cinci ori pe săptămână, în raport cu cei care evitau aceste alimente.

Cu toate acestea, experţii nu au descoperit o legătură între consumul de nuci și reducerea riscului de a muri din cauza diabetului, conexiune descoperită de studii anterioare. Totodată, consumarea fructele oleaginoase nu a influenţat pericolul de deces pe fondul bolilor neurodegeneratice, bolilor renale sau atacurilor cerebrale.

Experţii punctează că, deși rezultatele cercetării subliniază efectele benefice ale consumului de nuci în cazul mai multor afecţiuni cronice, nu există dovezi solide care să indice faptul că aceste alimente au micșorat riscul de deces.