Facebook colectează și date de la neutilizatori

290

Utilizatori ai platformei de socializare, dar și neutilizatori care intră pe site-uri sau folosesc aplicaţii care includ serviciile Facebook, cum ar fi butonul „Like”, sunt în continuare urmăriţi de Facebook, care obţine date despre adresa IP, browserul și sistemul de operare folosit, dar și site-ul vizitat.

Explicaţia a fost dată de David Baser, manager de produs al Facebook, într-o postare pe blog, după ce săptămâna trecută Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a depus mărturie în faţa Congresului SUA. El a răspuns la mai mult de 500 de întrebări și a promis că va reveni cu răspuns la cele 40 de întrebări la care nu a putut răspunde atunci. „Postarea aceasta este o ocazie pentru a oferi mai multe explicaţii despre informaţiile pe care Facebook le primește de pe alte website-uri și aplicaţii, despre modul în care reţeaua de socializare utilizează datele pe care le primește, dar și despre verificările conturilor utilizatorilor”, a completat Baser.

Mark Zuckerberg a declarat în cadrul audierii de săptămâna trecută din cadrul Congresului că Facebook colectează date despre persoanele care nu utilizează reţeaua socială, în „scopuri de securitate”. Zuckerberg a declarat că Facebook obișnuiește să ţină evidenţa persoanelor care încearcă în mod repetat să acceseze serviciile sale, pentru a detecta situaţiile în care cineva încearcă să adune în mod incorect date ale utilizatorilor. Motivele ţin de furnizarea directă de servicii către site-urile respective, securizarea site-ului Facebook, dar și îmbunătăţirea serviciilor Facebook, a completat Baser.

„Când se accesează un website, se explorează o aplicaţie care folosește serviciile Facebook, primim informaţii chiar dacă sunteţi conectat sau nu la contul de Facebook, indiferent dacă aveţi cont sau nu. Asta se întâmplă fiindcă alte aplicaţii sau website-uri nu știu cine are cont de Facebook sau nu. (…) Indiferent că e vorba despre informaţii provenite de pe alte site-uri sau informaţii pe care le distribuiţi prietenilor pe Facebook, vrem să vă punem în control, să fim transparenţi în ceea ce privește datele personale ale utilizatorilor deţinute de Facebook, dar și modul în care sunt utilizate”, a conchis Baser.

În ciuda afirmaţiei lui Baser, transparenţa companiei nu s-a extins în așa măsură încât să poată spune celor care nu sunt utilizatori ai platformei ce se știe despre ei – o chestiune asupra căreia Zuckerberg a primit întrebări în cadrul audierii. „Oricine poate dezactiva funcţia de colectare a datelor pentru anunţurile publicitare, indiferent dacă utilizează serviciile noastre sau nu. (…) Însă pentru a împiedica oamenii să extragă informaţii publice trebuie să știm când cineva încearcă în mod repetat să acceseze serviciile noastre”, a explicat fondatorul Facebook, ceea ce înseamnă că Facebook trebuie totuși să colecteze un anumit tip de date despre neutilizatori, din motive de securitate.

Informaţiile suplimentare date de Baser vin și pe fondul unui proces cu care se confruntă Facebook în SUA. O cerere pentru depunerea unei plângeri în nume colectiv contra Facebook, în baza unor acuzaţii de colectare ilegală de date personale ale utilizatorilor cu ajutorul unui instrument de recunoaștere facială introdus pentru utilizatorii americani în 2011, a fost admisă săptămâna aceasta de către un judecător american. Funcţia „sugestii de tag” folosea recunoașterea facială pentru a potrivi automat utilizatorii cu fotografii în care apăreau, fără să fie notificaţi și fără să fie „tag-uiţi” de persoana care a încărcat poza pe site. Utilizatorii din statul Illinois s-au plâns că tehnologia încalcă legile statului.

Utilizatorii din Uniunea Europeană şi Canada nu sunt afectaţi, întrucât legislaţiile în vigoare împiedică momentan Facebook să ofere funcţia de recunoaştere facială în aceste teritorii.